Macovei: Vremea Năstase-Stănoiu-Amărie, când dosarele se stabileau la sediul PSD, trebuie îngropată

Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte a solicitat ministrului Justiţiei, Raluca Prună, să-l includă pe procurorul general ca membru de drept în CSAT. Ideea nu este deloc pe placul fostului ministru Monica Macovei.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Prezenţa Procurorului general în Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este o eroare şi încalcă principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.

"Prezenţa permanentă a Procurorului general în cadrul CSAT, unde se întâlnesc politicienii – preşedinte, prim-ministru, miniştri – este expusă riscului apariţiei unor sugestii sau chiar a unor posibile presiuni privind anchetele în curs. Nu ar fi exclusă nici situaţia ca Procurorul general să primească sugestii privind începerea unor dosare penale", a declarat fostul ministru al Justiţiei.

În prezent, Procurorul General poate fi invitat la şedinţele CSAT atunci când se discută chestiuni privind starea de criminalitate în România şi capacitatea Ministerului Public de a reduce criminalitatea şi de a proteja cetăţenii, dar, în opinia şefei M10, calitatea de membru permanent în CSAT este neconstituţională.

"Vremea Năstase-Stănoiu-Amărie, când dosarele penale se discutau şi se stabileau la sediul PSD, trebuie îngropată definitiv, şi nu mutată la sediul CSAT", a subliniat Monica Macovei.

Reacţia fostului ministru vine după ce conducerea Ministerului Public a transmis ministrului Justiţiei propunerea de completare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, respectiv a includerii procurorului general în calitate de membru de drept al acestei instituţii.