Debirocratizarea administraţiei. Guvernul Cioloş a lansat "Comisia de tăiat hârtii"
alte articole
Guvernul Cioloş a lansat platforma online maisimplu.gov.ro, iniţiativă menită să ajute la debirocratizarea administraţiei publice prin eliminarea unor documente sau tipuri de dosare, informează Agerpres.ro.
"Astăzi lansăm platforma a ceea ce am numit noi Comisia de tăiat hârtii, platforma online care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcţionarea administraţiei care să ducă la o debirocratizare în relaţia cu cetăţenii mai ales. Aceasta platformă online are adresa 'maisimplu.gov.ro', unde o să invităm contribuabilii, cetăţenii să ne împărtăşească din experienţa lor în relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate", a declarat Dacian Cioloş.
Şeful Executivului susţine că au fost identificate "cazuri absurde", precum cel al mamelor care au născut şi trebuie să depună dosare diferite conţinând "cam aceleaşi tipuri de documente" pentru obţinerea unor drepturi legale.
Cazuri absurde
"Am identificat chiar câteva cazuri, aş spune absurde, care se perpetuează în administraţie. De exemplu, mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare cu, de multe ori, cam aceleaşi tipuri de documente: unul pentru indemnizaţia de creştere a copilului, altul pentru alocaţia de stat şi un altul pentru stimulentul de reinserţie.
Aceste trei dosare conţin cam aceleaşi documente şi trebuie să se plimbe de multe ori la aceleaşi instituţii cu trei hârtii în copii diferite. E un caz unde putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar, în aşa fel încât administraţia să poată să trateze toate cele trei tipuri de indemnizaţii", a explicat Cioloş.
Un alt exemplu este cel al şomerilor care, pentru a obţine indemnizaţia, trebuie să plătească "cam 30 de lei" ca să obţină anumite documente necesare, deşi aceste "informaţii pot fi obţinute de către administraţia care are nevoie să prelucreze dosarul respectiv şi direct solicitând informaţiile respective, fără ca şomerul să mai trebuiască să plătească tot felul de taxe".
"Şi aici cred că putem merge pe o simplă depunere a cererii, urmând ca administraţiile respective să colecteze sau să obţină datele direct prin conectarea sistemelor informatice", a susţinut prim-ministrul.
Un alt caz prezentat este cel al cazierului judiciar: "Prin sistemele informatice ar trebui să punem la punct o modalitate prin care să nu mai trebuiască oamenii să ia cazierul de la un ghişeu ca sa îl ducă la celălalt ghişeu. Sunt lucruri care pot fi făcute în mod simplu valorificând şi sistemele informatice şi diferitele platforme informatice administrative pe care s-au dat milioane de euro şi care multe dintre ele nu sunt încă operaţionale. Dacă aceste sisteme informatice, administrative le-am conecta, n-ar mai trebui să solicităm atâta birocraţie cetăţenilor".
Ce principii stau la baza simplificării birocratice
"În primul rând, ca o instituţie să ceară o singură dată o informaţie de la un cetăţean, după care în baza de date să o poată valorifica de câte ori e nevoie, (...) să punem la punct acest transfer electronic al datelor între instituţii şi să nu plimbăm cetăţeanul de la un ghişeu la altul, (...) să înlocuim documentele legalizate acolo unde este posibil cu declaraţiile pe proprie răspundere ca să evităm şi costuri suplimentare şi birocraţie suplimentară şi să înlăturăm chiar documentele şi procedurile care nu se mai justifică şi care pot fi înlocuite de proceduri digitale", a mai precizat Dacian Cioloş.