Liberalii canadieni iau în considerare decriminalizarea drogurilor ilegale
alte articole
Cu câteva luni înainte ca ţara frunzei de arţar să devină primul stat din G7 care va legaliza în întregime marijuana, membri ai Partidului Liberal canadian, condus de Justin Trudeau, cer guvernului să decriminalizeze posesia şi consumul de droguri ilegale.
Această implicare se referă la una dintre cele peste 24 de rezoluţii care urmează să fie dezbătute în această săptămână în cadrul Convenţiei Naţionale a liberalilor canadieni, care va fi găzduită de oraşul Halifax. Aparent, propunerea ar avea un suport vast în rândul parlamentarilor liberali.
Propunerea are loc pe fondul unei crize a opioidelor care continuă să provoace mii de victime de ambele părţi ale paralelei 49. Aproximativ 4.000 de persoane au murit în 2017 din cauza opioidelor, potrivit Agenţiei pentru Sănătate Publică din Canada, număr care îl depăşeşte pe cel al canadienilor care au murit din cauza accidentelor rutiere şi a omuciderilor.
În Columbia Britanică, provincia canadiană vestică în care oficialii au declarat criza opioidelor drept o urgenţă pentru sănătatea publică în 2016, în medie, patru persoane mor zilnic din cauza supradozelor.
La începutul acestui an, Partidul Nou Democrat din Canada a devenit cel mai important partid din ţară care a susţinut în mod oficial ideea decriminalizării drogurilor ilegale.
După câteva săptămâni, conducerea oraşului Vancouver a recomandat ca guvernul federal să decriminalizeze imediat posesia personală de droguri ilegale.
Această poziţie este susţinută de organizaţii proeminente, de la Comisia Globală privind Politica Drogurilor până la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Multe dintre aceste organizaţii evidenţiază exemplul Portugaliei, care, în 2001, a eliminat pedepsele penale pentru posesia şi consumul de droguri ilegale.
Măsura respectivă a fost asociată cu extinderea tratamentelor şi serviciilor de reducere a riscurilor, precum centre pentru injecţii sigure. În Portugalia, persoanele surprinse cu droguri apar în faţa unor comisii de avertizare, care pot trimite oamenii să urmeze tratamente sau pot impune amenzi.
Statisticile sugerează că abordarea funcţionează: Portugalia a înregistrat reduceri la decesele provocate de supradoze, rata infecţiilor cu HIV şi infracţiunile legate de droguri, iar numărul utilizatorilor de droguri care doresc să se trateze a crescut.