Tânăr alpinist francez găseşte o comoară pe masivul Mont Blanc

Mont-Blanc: Gheţarul Bossons, 17 martie 2013.
Mont-Blanc: Gheţarul Bossons, 17 martie 2013. (Jean-Pierre Clatot / AFP / Getty Images)

Un tânăr alpinist francez în timpul unei excursii pe Bossons, gheţar de pe masivul Mont Blanc, a descoperit o comoară de mai multe zeci de mii de euro în pietre preţioase, care provin –probabil – de la un accident de avion de acum aproximativ cincizeci de ani.

Pe casetă se citeşte inscripţia "Made in India" şi sugerează că sipetul cu comori ar aparţine unui avion indian prăbuşit pe munte pe la jumătatea anilor '90. Pietrele preţioase, smaralde, safire, rubine care au o valoare estimată (de un bijutier local) între 130.000 şi 240.000 de euro, au fost predate la secţia de poliţie din Bourg - Saint-Maurice, la începutul lunii septembrie. Un comandant al Jandarmerie a explicat că "în cazul în care nu se poate găsi proprietarul de drept pietrele vor fi date tânărului alpinist".

De fapt, două avioane indiene s-au prăbuşit pe Mont Blanc în ultimul secol, unul în 1950 şi altul în 1966. În primul călătorea prinţesa de Malabar şi în acea catastrofă au murit 58 de persoane. Aproximativ şaisprezece ani mai târziu, la 24 ianuarie 1966, a căzut pe gheţar un Boeing 707 Air India direct de la Mumbai la New York, în urma căruia au murit 117 persoane.