Agenţia Turismului: până în anul 2020 veniturile din activitatea turistică vor spori cu 1,1 mlrd. lei

Oraşul Chişinău.
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Agenţia Turismului a Republicii Moldova contează că până în anul 2020, veniturile din activitatea turistică vor spori cu 1,1 mlrd. lei ($85,8 mln.). Acest lucru este prevăzut în Strategia de Dezvoltare a Turismului pentru anii 2014 - 2020 prezentată, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful Agenţiei, Nicolae Platon.

Potrivit "Infotag", printre sarcinile prioritare, el a numit îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare în conformitate cu cerinţele pieţei, promovarea imaginii ţării, îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi modernizarea tehnologică a acestui domeniu.

"Acum putem organiza asemenea forme de turism - vitivinicol, de afaceri, rural, balnear, religios şi de excursii. Însă, pe viitor, vom începe organizarea turismului academic, de tranzit, naval, medical şi extrem", a promis Platon.

Potrivit lui, către sfârşitul anului 2016, Agenţia intenţionează să certifice 30 de rute turistice, ceea ce va permite majorarea fluxului de turişti cu 3-4%.

Cheltuielile necesare pentru implementarea Strategiei se ridică la 167,3 mln. de lei, iar veniturile preconizate - de 6,5 ori mai mult - 1,1 mlrd. de lei.

În prima jumătate de an, prin intermediul agenţiilor turistice, Moldova a fost vizitată de 5 383 de străini - cu 6,1% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012. În aceeaşi perioadă, agenţiile turistice din Moldova au trimis peste hotare 61.478 de turişti (+4,4%). În turismul intern au fost antrenate aproape 14.038 de persoane - cu 10,6% mai puţin decât un an în urmă.