Leonard Orban: După misiunile de audit se decide ridicarea corecţiilor pe POSDRU sau suspendarea programului
alte articole
După derularea a două misiuni de audit, Comisia Europeană va decide ridicarea corecţiilor financiare de 10% pe POSDRU, dar există şi posibilitatea suspendării programului, a declarat joi, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
”În momentul de faţă există o misiune de audit la POSDRU, va mai fi una în luna mai şi, desigur, în funcţie de concluziile acestor misiuni, fie se va ridica această corecţie financiară şi lucrurile vor evolua normal ca anterior, fie că, dacă lucrurile nu vor fi normale, va exista şi posibilitatea suspendării acestui program. Tocmai de aceea întreprindem eforturile necesare, împreună cu colegii de la Ministerul Mediului şi cei de la Ministerul Educaţiei, astfel încât să evităm scenariul defavorabil şi să putem asigura continuarea acestui program care e foarte important pentru foarte, foarte mulţi beneficiari”, a declarat ministrul afacerilor europene, în cadrul masei rotunde ”Fondurile europene: un motor al creşterii economice în 2012", organizată de Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură în România.
Comisia Europeană va relua plăţile pe POSDRU de îndată ce autorităţile de la Bucureşti vor îndeplini „pe bază voluntară” mai multe condiţii, inclusiv „retransmiterea cererilor de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate”, a anunţat marţi Executivul.
Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat, în Raportul anual de control 2011, unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.
Orban a mai explicat că, de la înfiinţare, Ministerul Afacerilor Europene a încercat să asigure o anumită coerenţă, o abordare sistemică în ceea ce priveşte toate programele operaţionale.
”Trebuie să o spunem foarte clar: lipsa de coordonare, în special la nivel politic a acestui proces, a condus la situaţii în care există sau au existat pur şi simplu zone complet diferite de la un program operaţional la altul, reguli diferite, interpretări care de multe ori se băteau cap în cap”.
Ministrul a dat ca exemplu acordarea prefinanţărilor pe POSDRU, decizie care a dus la dezechilibre şi a dezavantajat alte programe operaţionale.
”A existat un program care a beneficiat pe o perioadă lungă de de prefinanţări foarte mari, de 30%, fără niciun fel de condiţii. Mă refer la POSDRU. Această abordare a dezechilibrat şi a creat mari greutăţi pentru celelalte programe operaţionale, inclusiv a limitat drastic posibilitatea de a utiliza aceste prefinanţări, mai ales în alte programe”, a explicat Leonard Orban.
”Este doar un exemplu. Sunt nenumărate alte exemple care arată că această lipsă de coordonare, de capacitate de a pune elementele în comun, a generat dificultăţi importante şi a condus – şi nu exclud ca asemenea chestiuni să se repete în viitor - la perioade în care programele au fost fie suspendate temporar, fie plăţile au fost întrerupte”, a subliniat ministrul MAEur.
Leonard Orban a mai precizat că în prezent aproape că nu există ”un stat membru care să nu aibă fonduri suspendate pe unul sau mai multe programe operaţionale”.