Corecţia financiară de 10% pe POSDRU ar putea fi eliminată până în iunie

Epoch Times România
04.04.2012

Corecţia financiară de 10% pe POSDRU - condiţie a reluării plăţilor pe acest program - ar putea fi eliminată până la sfârşitul lunii iunie, a declarat miercuri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

”În momentul de faţă, este în desfăşurare o misiune de audit şi va mai fi încă una în mai. După ce se va veni cu rezultatele acestor misiuni de audit, va fi posibilă eliminarea acestei corecţii financiare preventive. Deci banii nu se pierd. Deocamdată sunt opriţi pentru a fi transmişi la Bruxelles şi ulterior, până la sfârşitul lunii iunie, se va clarifica şi această chestiune legată de corecţia financiară de 10%”, a spus Orban.

Ministrul afacerilor europene a punctat faptul că la nivelul Comisiei Europene a existat ”înţelegere” faţă de reluarea acestui program important pentru români.

”Vreau să remarc faptul că a existat înţelegere la nivelul CE vizavi de demersurile pe care le-am făcut pentru a putea permite aceasă reluare a plăţilor pentru un program foarte important pentru cetăţenii români. Şi, drept urmare, s-a putut conveni să mergem pe această formulă - o formulă care este aplicată şi pentru alte programe operaţionale. Vă reamintesc că în luna decembrie, reluarea plăţilor pentru alte cinci programe operaţionale s-a făcut în aceleaşi condiţii”, a mai precizat Leonard Orban.

Comisia Europeană va relua plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane de îndată ce autorităţile de la Bucureşti vor îndeplini „pe bază voluntară” mai multe condiţii, inclusiv „retransmiterea cererilor de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate”, a anunţat marţi Executivul.

„În şedinţa de guvern a fost prezentată o veste bună din toate punctele de vedere şi anume anunţul de aseară prin care DG EMPL (Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale, n.r.) certifică intenţia de a relua plăţile prin POSDRU, ca măsură excepţională având în vedere situaţia economică a României şi luând în considerare angajamentele României din memorandumul de înţelegere cu FMI şi CE”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Punerea în aplicare a acestei măsuri este condiţionată de realizarea mai multor acţiuni de către Autoritatea de certificare şi plată, din cadrul ministerului de Finanţe. Potrivit Executivului, acţiunile avute în vedere sunt „pe bază voluntară”. Astfel, CE solicită „retragerea celor două cereri de plată ajunse la CE pe 31 decembrie 2011, respectiv pe 6 februarie 2012”, iar apoi „retransmiterea acestor cereri de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate”.

De asemenea, Comisia solicită „o confirmare a angajamentelor României de a utiliza această corecţie preventivă de 10% pe tot parcursul anului 2012 şi, dacă se dovedeşte a fi necesară, permisiunea de audit din lunile aprilie-mai, inclusiv de aplicarea unor corecţii sistemice dacă va fi cazul”, a mai explicat reprezentantul Executivului.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat, în Raportul anual de control 2011, unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor