Ministrul Muncii: POSDRU nu va mai fi „Cenuşăreasa” fondurilor europene

Epoch Times România
04.04.2012

POSDRU nu va mai fi "Cenuşăreasa" fondurilor europene, regulile şi condiţiile de eligibilitate din cadrul programului urmând să fie modificate, a anunţat, miercuri, Claudia Boghicevici, ministrul Muncii.

"De asemenea, urmărim rezonabilitatea cost-eficienţă, limitarea cheltuielilor cu managementul proiectului şi clarificarea modului în care se vor acorda plăţile către grupul ţintă. Aceste modificări sunt valabile pentru proiectele viitoare.Vreau să nu mai planeze niciun fel de suspiciuni asupra Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU", a declarat Boghicevici.

Demnitarul a precizat că, până în iunie, se va finaliza analiza proiectelor critice, a celor cu întârzieri mari de implementare şi, în funcţie de rezultate, se vor lua măsuri imediate de reziliere a sumelor pentru noi proiecte.

"Nu ne mai putem permite să facem formare profesională doar să spunem că am atras fonduri europene. De acum încolo, formarea profesională din bani europeni trebuie să ajute la creşterea gradului de ocupare. Pentru asta modificăm criteriile de evaluare şi urmărim mult mai atent creşterea capacităţii tehnice şi financiare a organizaţiei, calitatea managementului tehnic şi financiar, soliditatea cadrului logic, fezabilitatea implementării proiectului", a adăugat Claudia Boghicevici.

Ministrul Muncii a spus că vrea ca tot mai mulţi bani să ajungă la grupurile ţintă şi mai puţini în salariile echipelor de management.

Comisia Europeană va relua plăţile pe POSDRU de îndată ce autorităţile de la Bucureşti vor îndeplini "pe bază voluntară" mai multe condiţii, inclusiv "retransmiterea cererilor de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate", a anunţat marţi Executivul.

Punerea în aplicare a acestei măsuri este condiţionată de realizarea mai multor acţiuni de către Autoritatea de certificare şi plată, din cadrul ministerului de Finanţe. Potrivit Executivului, acţiunile avute în vedere sunt "pe bază voluntară". Astfel, CE solicită "retragerea celor două cereri de plată ajunse la CE pe 31 decembrie 2011, respectiv pe 6 februarie 2012", iar apoi "retransmiterea acestor cereri de plată cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate".

De asemenea, Comisia solicită "o confirmare a angajamentelor României de a utiliza această corecţie preventivă de 10% pe tot parcursul anului 2012 şi, dacă se dovedeşte a fi necesară, permisiunea de audit din lunile aprilie-mai, inclusiv de aplicarea unor corecţii sistemice dacă va fi cazul", a mai explicat reprezentantul Executivului.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat, în Raportul anual de control 2011, unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene a anunţat atunci că întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit va confirma că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale.

Întreruperea termenului de plată nu a afectată implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de Management a putut în continuare să facă plăţi.

Directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Carmen Ionel, a demisionat, cu puţin timp înainte de anunţul suspendării plăţilor, din funcţia pe care o deţinea, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut demiterea sa pentru "management defectuos" la nivelul Autorităţii.

Anul trecut, România a avut suspendate, timp de şase luni, fonduri pe Programul Operaţional Regional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor