Legea salarizării unitare scârţâie din încheieturi. Majorările promise medicilor şi profesorilor, amânate

Medicii nu vor primi de la 1 ianuarie 2018 salarii duble, ci vor beneficia de creşteri de doar 25%. Cât despre angajaţii din învăţământ, aceştia vor beneficia de majorarea cu 25% a salarilor brute, faţă de 50% cum promisese iniţial Olguţa Vasilescu.
OLguta Vasilescu(Ministrul Muncii), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
06.06.2017

Valurile de bunăstare promise bugetarilor de PSD vor trebui să mai aştepte. Salariile nu vor creşte de la 1 iulie, a anunţat marţi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, bugetarii urmând să primească abia de la 1 ianuarie 2018 o creştere salarială. Creşterea va fi însă de doar 25%, nu cât a promis Guvernul iniţial, căci dacă Legea Salarizării unitare ar fi fost adoptată în forma aprobată de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor ar fi fost depăşită anvelopa salarială de 32 de miliarde lei, relatează Adevărul.

În ceea ce priveşte Educaţia şi Sănătatea, domenii care teoretic erau prioritare, Vasilescu a transmis că majorările se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi. Anunţul vine ca o măciucă pentru cei vizaţi, căci medicilor li se promiseseră salarii duble de la 1 ianuarie 2018, iar angajaţilor din învăţământ majorări cu 50%.

„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creşterea de 25%, înseamnă de fapt o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistentele au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom întra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 - n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat şi la Camera Deputaţilor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

În consecinţă, majorările salariale nu vor mai respecta calendarul stabilit iniţial de ministrul Muncii. Potrivit respectivului calendar, de la 1 iulie urma ca soldele de funcţie ale personalului militar să fie majorate cu 20%, iar salariile de funcţie ale poliţiştilor cu 5%. tot de la 1 iulie urmau să crească şi salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale şi personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene şi ai consiliului general al Municipiului Bucureşti.

Ministrul Muncii a precizat că a avut o întrevedere cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, în cursul acestei zile.

Mai amintim că şedinţa prin care Comisia de muncă din Camera Deputaţilor trebuia să depună raportul pe legea salarizării unitare s-a amânat, pe fondul discuţiilor legate de depăşirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2020. De altfel, specialiştii în domeniu şi Opoziţia avertizaseră demult că această anvelopă va fi depăşită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor