Legea electorală nu este o urgenţă pentru Crin

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Liderul PNL, Crin Antonescu îşi reconfirmă reputaţia de "bun coabitant". Aflat într-o "vizită de lucru" la Sighetu Marmaţiei, Crin Antonescu i-a transmis prin presă vicepremierului Liviu Dragnea că, dacă doreşte să discute "de îndată" Legea electorală, el, Crin, o va face pentru "domnia sa", deşi ţară are probleme mult mai urgente, precum Roşia Montană sau Codul Silvic.

În cadrul conferinţei de presă de la Sighetu Marmaţiei, Crin Antonescu, care îşi face o prioritate din Codul Silvic şi Roşia Montană a declarat:"Din respect şi colegialitate voi purta discuţia cu domnul Dragnea. Sunt lucruri mult mai importante decât modificarea legii electorale, dar dacă domnul Dragnea vrea să discutăm de îndată Legea electorală, o voi face pentru domnia sa", a spus Antonescu.

Între Antonescu şi Liviu Dragnea a izbucnit vineri un nou scandal mediatic, după ce vicepremierul Dranea a fost încunoştiinţat că 63 de senatori şi deputaţi PNL au cerut modificarea legii administraţiei publice locale, propunând revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri. Proiectul PNL-iştilor a fost trimis în Parlament fără consultări cu colegii de coaliţie de la PSD.

Vicepremierul Liviu Dragnea a reacţionat dur la iniţiativa liberalilor declarând că PSD nu susţine iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale, căci ar aduce instabilitate, şi a ameninţat cu ruperea USL. Dragnea a vorbit despre o blocare a ţării care s-ar fi instaurat în timp ce partenerii de coaliţie “ne ciondănim între noi şi jucăm electoral”.

"Nu se mai poate, nu mai merge aşa. Eu nu vreau să particip la o mare minciună. Ţara nu mai poate fi guvernată în acest fel", a reacţionat vineri Liviu Dragnea, cerând o discuţie lămuritoare cu PNL-ul, cât mai curând.

Discuţia nu a putut avea loc, liderul PNL, Crin Antonescu, fiind plecat în teritoriu. Însă Antonescu nu a lăsat ameninţarea lui Dragnea fără răspuns şi vineri, de la Satu Mare, i-a dat o prima replică lui Dragnea, prin ziarişti:

"Subscriu la ideea că sunt destule de clarificat în USL pentru a putea merge mai departe în faţa cetăţenilor care ne-au dat votul”, a declarat Antonescu, într-o conferinţă de presă, la Satu Mare. Antonescu a mai afirmat că o discuţie la nivel de USL se impune a fi făcută când este vorba despre iniţiative legislative importante dar mai important decât alegerile locale sunt exploatările cu cianuri din Apuseni, susţinute de PSD şi "blamate" de PNL.

"Este un simplu proiect [alegerile în două tururi], nimeni nu poate lua dreptul la iniţiativă a unor parlamentari, e dreptul lor. Vom discuta despre acest lucru. E bine că iniţiativele majore să fie luate împreună, dar eu ştiu vreo trei acte legislative mai importante decât cea cu alegerile, care s-au luat fără consultarea USL şi care fac efecte, e neplăcut. Trebuie mult calm, trebuie să aşezăm nişte lucruri, să punem la punct. Nu văd de ce un partid sau altul s-ar supăra", a completat preşedintele PNL.

Nu se mai poate, nu mai merge aşa. Eu nu vreau să particip la o mare minciună. Ţara nu mai poate fi guvernată în acest fel

Crin Antonescu a mai declarat că iniţiativa depunerii proiectului de modificare a administraţiei publice locale nu îi aparţine lui, personal, însă susţine iniţiativa colegilor săi, căci este în sprijinul cetăţenilor români.

„Eu nu sunt printre iniţiatori. Sunt pentru alagerea în două tururi a primarilor, chiar dacă foarte mulţi primari, probabil şi liberali, în funcţie nu agreează această idee. Dacă se va modifica legea în acest fel, nu e împotriva vreunui partid, este în interesul cetăţeanului. E normal ca cel ales să aibă o maximă legitimitate”, a mai spus Antonescu

Deşi subiectul legat de legile electorale nu este cuprins în programul de guvernare, a mai afirmat liberalul, a existat o înţelegere la nivelul USL pentru o discuţie "despre pachetul de legi electorale".

Antonescu a mai declarat că, în mod normal, iniţiativele legislative importante trebuie discutate în conducerea partidului, iar iniţiativa celor 63 de parlamentari PNL a fost discutată în şedinţa BPN de săptămâna trecută.

Cât despre cine este mai vinovat că nu se consultă cu partenerii de coaliţie, Antonescu a afirmat "că sunt trei acte politice majore care au făcut şi fac efecte neplăcute şi în cazul cărora nu a existat consultare la nivelul USL", precizând că nu vrea să le nominalizeze public, ci îi va transmite despre ce acte este vorba vicepremierului Liviu Dragnea, personal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne