Ovidiu Silaghi promovat Europarlamentar
alte articole
Liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din Camera Deputaţilor, deoarece va pleca să reprezinte România în calitate de europarlamentar, la Bruxelles. Alături de Silaghi, şi-a prezentat demisia şi alt viitor coleg europarlamentar, Eduard Hellvig, de asemenea deputat PNL.
Anunţul demisiei lui Silaghi a fost făcut marţi, de preşedintele forului legislativ, Valeriu Zgonea. Plenul Camerei a aprobat, cu majoritate de voturi, vacantarea postului de deputat al lui Silaghi şi al lui Eduard.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a explicat motivul demisiei lui Silaghi: „Este o demisie care vine din motive de imposibilitate de a ocupa două funcţii în acelaşi timp. Nu are legătură demisia lui Silaghi cu dosarul în care este cercetat”, a declarat Mihai Voicu.
Cei doi foşti deputaţi ocupă posturile de europarlamentari lăsate vacante de Ramona Mănescu, recent numită în funcţia de ministru al transporturilor şi respectiv de Cristian Buşoi, numit de Victor Ponta la şefia CNAS.
Promovarea lui Silaghi era anticipată în presă încă de săptămâna trecută, înainte de întrunirile Biroului Politic şi Delegaţiei Permanente ale PNL ce au avut loc weekendul trecut pe litoral.
Împotriva lui Silaghi, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, există o cerere de declanşare a urmăririi penale, formulată de procurorul general.
Pe 19 august, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.
Din ancheta DNA a reieşit că, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, care deţinea funcţia de ministru al Transporturilor a pretins şi primit de la omul de afaceri Nelu Iordache, suma de 200.000 de euro, angajându-se ca, în schimbul sumei cu pricina, să facă uz de influenţa sa în favoarea lui Iordache, în relaţie cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA.
Pe 21 august, Zgonea declara că în două-trei săptămâni cazul Silaghi va fi dezbătut şi în plenul Camerei. „O să convoc săptămâna viitoare Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând ca solicitarea procurorului general privindu-l pe Silaghi să o distribui către Comisia juridică a Camerei. Dezbaterea în plen a raportului comisiei estimez să aibă loc în două-trei săptămâni, depinde şi de poziţia domnului Silaghi, care are dreptul de a-şi prezenta punctul de vedere în comisie".
Nu va mai fi necesar. Silaghi a demisionat. Va fi europarlamentar. Procurorii DNA vor trebui să se adreseze acum parlamentarilor de la Bruxelles pentru ridicarea imunităţii europarlamentarului român.
Precedente există. DNA a procedat la fel în 2011 când a cerut ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin. Severin, parte a familiei comunistului Silviu Brucan, alături de alţi trei colegi europarlamentari, a fost ţinta unui scandal răsunător, după ce reporterii de la Sunday Times au arătat dovezi video că cei patru s-au arătat dispuşi să intervină asupra unor legi în schimbul unor sume de bani. Spre deosebire de colegii săi, Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European, şi a fost nevoie de intervenţia DNA pentru ca Severin să poată fi investigat.
În plus faţă de acuzaţiile pentru trafic de influenţă, numele viitorului europarlamentar Ovidiu Silaghi este menţionat şi într-un denunţ depus la DNA în iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu în 2012.