"Legea circulaţiei pe drumurile publice va continua să abuzeze cetăţenii" - Valeriu Todiraşcu

Senatul a respins în şedinţa de miercuri, 18 martie 2015, cu votul majorităţii PSD, PLR şi PC, propunerea legislativă a senatorului independent Valeriu Todiraşcu, vizând eliminarea amenzilor de circulaţie pentru lipsa sau expirarea truselor medicale şi a stingătoarelor de incendiu.
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)
Loredana Diacu
20.03.2015

Senatul a respins în şedinţa de miercuri, 18 martie 2015, cu votul majorităţii PSD, PLR şi PC, propunerea legislativă a senatorului independent Valeriu Todiraşcu, vizând eliminarea amenzilor de circulaţie pentru lipsa sau expirarea truselor medicale şi a stingătoarelor de incendiu.

Într-un comunicat de presă remis Epoch Times, Valeriu Todiraşcu arată că lipsa din dotarea autovehiculelor a truselor medicale şi a stingătorului de incendiu, dar şi expirarea acestora, reprezintă fapte ce sunt prevăzute a fi sancţionate cu amendă şi opinează că, atâta vreme cât aceste amenzi nu dispar, "legea circulaţiei pe drumurile publice va continua să abuzeze cetăţenii".

"Trusa medicală nu este obligatorie în 12 state UE, iar stingătorul de incendiu nu este obligatoriu în 14 state UE", scrie Valeriu Todiraşcu, adăugând că utilitatea acestora extrem de rară, discutabilă şi uneori periculoasă, iar efectele aplicării acestei legi sunt, de regulă, abuzarea conducătorilor auto de către agenţii de circulaţie superzeloşi sau dornici să profite de actuala lege pentru a primi foloase necuvenite de la cei găsiţi în culpă.

"Actualele prevederi ale OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice sunt inutile şi iraţionale, pentru că utilitatea truselor medicale şi a stingătoarelor de incendiu, prevăzute a fi obligatorii în dotarea autovehiculelor, este extrem de rară, discutabilă şi uneori periculoasă", adaugă senatorul.

Trusa medicală: "aşa cum este concepută şi omologată astăzi, aceasta nu poate salva şi nu a salvat nicio viaţă", opinează Todiraşcu, adăugând că aceasta poate fi folosită cel mult la pansarea unei zgârieturi.

"Ceea ce se află în trusa de prim ajutor omologată, nu le este de folos reanimatorilor profesionişti şi cu atât mai puţin unor şoferi care nu au cunoştinţele teoretice şi practice necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accident major. Dotarea trusei de prim ajutor nu poate servi în cazul unui traumatism major, iar în cele minore se poate aştepta venirea salvării sau se pot utiliza mijloace improvizate sau dotări voluntare şi nu impuse de lege", scrie senatorul.

Valeriu Todiraşcu arată că primul ajutor în caz de accident de circulaţie poate fi acordat, în mod util, doar de persoane special antrenate pentru acest scop.

"Un şofer obişnuit nu poate diferenţia, de exemplu, un stop cardiac de un leşin şi ar risca să agraveze un traumatism toracic prin efectuarea unui masaj cardiac inutil. Un şofer obişnuit nu ar putea conştientiza necesitatea opririi unei hemoragii masive înaintea tentativei de a aplica masajul cardiac unui accidentat aflat în stop cardiac. Sunt puţini cei care posedă cunoştinţele necesare pentru a putea oferi un prim ajutor calificat, cunoştinţe care se dobândesc printr-un training specializat, inclusiv în condiţii reale, şi nu doar în sala de curs", scrie senatorul, adăugând că doar în două ţări europene, respectiv Austria şi Croaţia, este prevăzută obligativitatea prezenţei în automobil a trusei medicale.

"Nu este raţional să fii obligat ca automobilul să fie dotat cu trusă medicală aflată în termenul de valabilitate şi, cu atât mai puţin, să fii şi amendat pentru lipsa ei, deşi cu aceasta nu poţi face mai nimic bun, ci, eventual, poţi face mai mult rău, în caz de traumatism major, atunci când nu te pricepi", concluzionează Todiraşcu acest subiect.

Stingătorul de incendii: "este poate util pentru stingerea focului produs de un grătar nesupravegheat la marginea drumului, dar în niciun caz pentru stingerea unui incendiu apărut cu ocazia unui accident de circulaţie, când este vorba de rezervoare de benzină cu zeci de litri de combustibil. În aceste situaţii, pasagerii unui automobil incendiat trebuie să părăsească rapid autovehiculul, fără a pierde timpul căutând extinctorul, iar eventualii martori trebuie să stea la distanţă pentru a evita accidentarea lor produsă de o eventuală explozie a rezervorului de benzină.

Nu este raţional să fii obligat şi să fii şi amendat pentru lipsa unui stingător de incendii de mici dimensiuni, mai ales că, în niciuna din celelalte ţări europene, nu este prevăzută obligativitatea posesiei acestuia", consideră senatorul.

Propunerea legislativă a senatorului Todiraşcu vizând modificarea Ordonanţei de urgenţă nr.195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice urmează să fie votată şi de Camera Deputaţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor