Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2016, pe repede înainte în Parlament
alte articole
Dezbaterile au început în acestă dimineaţa iar parlamentarii au admis doar 22 de anexe la legea bugetului de stat şi au respins alte 309. Dezbaterile s-au încheiat în timp record, în jurul orei 16, aceasta deşi şedinţa era programată să dureze până la ora 24, potrivit comunicatului remis în acesta dimineaţă de Camera Deputaţilor.
În ceea ce priveşte legea asigurărilor sociale, potrivit Mediafax, parlamentarii au adoptat articolele şi anexele legii, de asemenea, într-un ritm alert, fără comentarii sau voturi împotrivă, după ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetului asigurărilor sociale.
Conform ministrului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate în anul 2016 la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.
Ministrul Muncii a mai precizat că veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, în urma scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
În aceste condiţii, pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea de anul trecut.
De asemenea, potrivit sursei citate, din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.
Votul final în Parlament pentru bugetul de stat şi al asigurărilor sociale este programat pentru miercuri.