Guvernul îşi asumă deciziile Parlamentului. "Impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei"
alte articole
"Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxare fiscală şi creşteri salariale. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză.
Prevederile menţionate mai sus nu sunt deloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinând cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei. Acestea nu se pot compensa cu creşterea economică estimată la 4% din PIB, care acoperă circa 9 miliarde lei", a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de hotnews.ro.
Soluţia a fost, potrivit premierului, dificil de agreat într-un interval extrem de scurt, dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.
În ceea ce priveşte proiecte cu impact real, noul şef al Guvernului a explicat că nu va începe mai mult decât poate termina, adăugând că s-a avut în vedere evitarea risipirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte cu rezultate concrete.
Referitor la transparentizare, Guvernul are ca obiectiv publicarea contractelor de achiziţii publice şi raportarea sistematică a construcţiei bugetare pentru a pregăti realocări de fonduri neconsumate.
"Eficienţa este o condiţie cheie ca oamenii să înţeleagă de ce colectăm venituri. Prudenţa e un factor crucial în execuţia bugetului. Cu un deficit de 2,95% e clar că trebuie să fim extrem de prudenţi. Guvernul mizează pe o rezervă de creştere de venituri ca urmare a efectelor de runda a doua a relaxării fiscale", a declarat Cioloş.
În privinţa predictibilităţii, primul ministru a anunţat că se va respecta legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi se vor avea în vedere doar două rectificări, aşa cum prevede cadrul legal.
"În comparaţie cu execuţia finală estimată a bugetului pe 2015, vor exista alocări mai mari la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, 2,3 miliarde la Educaţie şi 508 milioane lei la Cercetare. (...) Continuăm ce a fost început şi dacă lansăm proiecte noi să avem siguranţa că ne putem apropia de finalizarea lor. Guvernul va aloca la autorităţile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea şcolilor", a adăugat premierul.
Potrivit noului şef de la Palatul Victoria, investiţiile în cercetare cresc cu 23% în 2016, pentru că se pleacă de la ideea că cercetarea este esenţială pentru relansarea durabilă a economiei.
"Prioritatea pe infrastructura de transport e accelerarea proiectelor agreate în Master Plan. E important să pregătim condiţiile să putem semna contracte de execuţie la începutul lui 2017. Mă refer la tot ce înseamnă exproprieri, studii, contracte. Alocarea pe proiecte de infrastructura de transport va putea fi suplimentată printr-un mecanism convenit cu ministerul, în funcţie de ritmul de executare a lucrărilor", a continuat premierul.
Cioloş subliniază, de asemenea, că prioritatea în Apărare este respectarea obligaţiilor de membru NATO, UE şi parteneriatele strategice în care e parte. Guvernul îşi asumă decizia CSAT de creştere graduală a bugetului alocat apărării la 2% până în 2017.
"Faţă de execuţia estimată în 2015, când investiţiile nu au depăşit 4,7%, în special din lipsa de proiecte finanţabile, pentru anul viitor alocarea e de 5,1% din PIB. Pe lângă aceste creşteri, bugetul setează o ambiţie sporită în zona dezvoltării locale, unde alocarea pentru investiţii e mai mare cu circa 2 miliarde de lei.
Vom evita finanţarea şcolilor fără elevi sau a terenurilor de fotbal în pantă. E vital ca sectorul privat să fie solidar cu exerciţiul bugetar pe 2016. Prin respectarea codului fiscal adoptat, Guvernul lasă într-o anumită măsură sectorului privat gestiunea unor sume de 10,2 miliarde de lei. Guvernul are în vedere să colaboreze strâns cu sectorul privat", a mai declarat, în faţa plenului, Dacian Cioloş.
În final, premierul şi-a exprimat speranţa ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pentru a putea trece la treabă, adică la implementarea măsurilor pe care le-a prevăzut pentru eficientizarea actului guvernamental şi pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung.