Lăzăroiu: Scrisoarea către liderii europeni e frecţie la picior de lemn; ei ştiu că vrem în Schengen
alte articole
Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a susţinut joi că ”România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Schengen”, dar scrisoarea pe care liderii politici vor s-o trimită şefilor de stat din UE ”e frecţie la picior de lemn” pentru că europenii ştiu poziţia ţării noastre.
”Ca să evităm orice dezinformare: Romania e pregătită din punct de vedere tehnic (în principal securizare frontierelor) pentru aderarerea la Schengen, lucru recunoscut şi la Bruxelles. Teoretic nu există nicio legătură între MCV şi aderarea la Schengen. Totuşi, din punct de vedere practic, decizia e politică, cu atât mai mult cu cât ultimele două rapoarte MCV au inclus recomandări privind respectarea statului de drept de către politicienii din România”, susţine Lăzăroiu într-o postare pe pagina sa de socializare.
Lăzăroiu punctează faptul că scrisoarea pe care România ar trebui s-o trimită şefilor de stat ale ţărilor membre UE referitor la aderarea ţării noastre la Schengen este ”frecţie la picior de lemn” deoarece toate ţările din Uniune ştiu poziţia României că doreşte aderarea la acest spaţiu.
”Aşadar, o scrisoare în care liderii politici de la Bucureşti să roage şefii de stat şi de guvern să ia o decizie politică favorabilă e frecţie la picior de lemn. Toată lumea ştie poziţia noastră: vrem în Schengen”, scrie Lăzăroiu.
Consilierul prezidenţial mai arată că liderii europeni sunt interesaţi dacă ”clasa politică din România este de acord ca în ţara noastră să fie respectate recomandările din ultimul raport, referitoare la statul de drept”.
”Ce nu ştiu liderii europeni şi ar vrea să afle de la clasa politică din România este dacă ne angajăm să respectăm recomandările din ultimul raport referitoare la statul de drept. Sunt politicienii de la Bucureşti determinaţi să respecte statul de drept (nu cum au făcut-o în vara)?”, se întreabă acesta.
Lăzăroiu mai afirmă în acest context că ”de asta depinde intrarea în Schengen”, adică ”un simplu angajament scris al guvernanţilor că respectă statul de drept”.
”De ce nu şi-ar dori politicienii de la Bucureşti o asemenea scrisoare? Nu vor să respecte statul de drept?”, mai spune el.