Care este poziţia ministrului de Externe maghiar în "scandalul steagurilor"

Poziţia Guvernului maghiar în privinţa Ţinutului Secuiesc din România a fost exprimată de ambasadorul ungur în ţara noastră, a confirmat ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi.
(BALINT PORNECZI/AFP/Getty Images)
Cristina Boiangiu
07.02.2013

Poziţia Guvernului maghiar în privinţa Ţinutului Secuiesc din România a fost exprimată de ambasadorul ungar în ţara noastră, a confirmat ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi.

Membrul Guvernului maghiar a precizat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Maghiarii au ţinut cont de considerentul că, dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea.

Martonyi a mai afirmat că Ungaria va acţiona ca partener pentru rezolvarea situaţiei privind interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice.

"Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat ministrul ungar de Externe.

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a declarat că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a simbolurilor etnice, urmând ca acestea să fie anunţate în cursul zilei de joi.

Maghiarii din Ungaria ar trebui să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc, ca răspuns la "agresiunea simbolică" la care sunt supuşi maghiarii din România, a propus miercuri secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt. În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi recomandări privind folosirea steagurilor. Nemeth Zsolt este cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie.

"Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns - nu dumneavoastră, ministerul - un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal "obrăznicii" - dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră", a afirmat Ponta.

La ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat într-unul din districtele din Budapesta, la începutul acestei săptămâni.

"Guvernul maghiar se aşteaptă ca guvernul român să intervină şi să oprească acesta agresiune simbolică împotriva minorităţii maghiare din Ardeal", a declarat Zsolt. Oficialul ungur a precizat că în Secuime a fost declanşat un adevărat "război al steagurilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor