Băsescu: O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că o simplă scrisoare prin care să cerem intrarea în Schengen nu ajută şi autorităţile ar trebuie să arate că au înţeles mesajele UE referitoare la statul de drept.
„Eu am mai spus public, o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluă. Ştiţi foarte bine poziţia mea, că Schengen nu trebuie legat de MCV. Şi totuşi, dacă România are nişte probleme de credibilitate, le avem legat de MCV. Uite, spre exemplu, eu în scrisoarea pe care aş adresa-o liderilor europeni aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi. Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii parlarmentarilor. Este una din problemele pe care le avem în raportul MCV şi este un lucru bun, pe care România l-ar putea cere. Sigur vom notifica CE, dar şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie”, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, înainte de a pleca la Consiliul European din 7-8 ianuarie.
„Dar cred că înainte de a cere ceea ce cerem pe toate vocile ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele UE în ceea ce priveşte statul de drept. Şi dincolo de o scrisoare în care să scriem ce se întâmplă astăzi în Parlament, am putea introduce în scrisoare şi poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare cu privire la membrii Guvernului care au probleme cu justiţia, am putea introduce un alt punct care să vizeze anularea ordonanţelor de urgenţă care au fost declarate neconstituţionale”, a spus Traian Băsescu, adăugând că „o simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Bruxelles, că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru a solicita sprijin în vederea aderării la spaţiul Schengen. Scrisoarea (ce ar urma să fie semnată de preşedinte, premier şi preşedinţii Parlamentului) i-ar fi fost prezentată lui Băsescu de Ponta, potrivit unor surse, miercuri, înainte de şedinţa CSAT, dar Preşedinţia ar fi răspuns că mai trebuie lucrat la document.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi discutată la Consiliul JAI din martie.
Potrivit unor informaţii, există cinci ţări care se opun aderării celor două ţări.