Lazăr se ţine tare: Nu avem intenţia să sfidăm alte instituţii, însă cererea Comisiei ridică probleme

Deşi procurorul general a refuzat deja să le pună la dispoziţie o copie după dosarul alegerilor din 2009, reprezentanţii Comisiei de anchetă formate la cererea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu tot insistă în acest sens. Dar şi Augustin Lazăr se ţine tare pe poziţii.
Andrei Pricopie
28.07.2017

alte articole

Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.07.2017

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a trimis o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr, în cadrul căreia îi solicită o copie după dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte referitor la acest scrutin. Replica înaltului magistrat nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile şi autorităţile statului şi nu are intenţia de a sfida alte instituţii, în pofida speculaţiilor sau interpretărilor emoţionale lansate în spaţiul public. Solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare.

Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare", a transmis Augustin Lazăr într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Procurorul general a subliniat că, într-unul dintre paragrafele deciziei Curţii Constituţionale 430 din 21 iunie se prevede că: "activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangenţă cu o anchetă judiciară".

Celebra comisie condusă acum de pesedistă Oana Florea, despre care se spune că urmăreşte "decapitarea" şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, l-a "somat" joi pe Lazăr să trimită o copie după dosarul privind alegerile din 2009, după ce acesta refuzase iniţial să coopereze în acest sens invocând o serie de argumente juridice.

"Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligaţie stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituţii, atât şi noi cât şi dânşii fiind instituţii publice şi având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună", a precizat Oana Florea, citată de Agerpres.

Deputata a mai precizat că în scrisoare vor fi demontate "punct cu punct" argumentele prin care procurorul general a refuzat să trimită comisiei dosarul.

"O concluzie este că nu există niciun text de lege care să interzică să pună la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai există cursul urmăririi penale despre care dânsul face referire acolo. Urmărirea penală s-a încheiat", a adăugat Oana Florea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor