Lazăr se ţine tare: Nu avem intenţia să sfidăm alte instituţii, însă cererea Comisiei ridică probleme
alte articole
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a trimis o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr, în cadrul căreia îi solicită o copie după dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte referitor la acest scrutin. Replica înaltului magistrat nu s-a lăsat mult aşteptată.
"Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile şi autorităţile statului şi nu are intenţia de a sfida alte instituţii, în pofida speculaţiilor sau interpretărilor emoţionale lansate în spaţiul public. Solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare.
Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare", a transmis Augustin Lazăr într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
Procurorul general a subliniat că, într-unul dintre paragrafele deciziei Curţii Constituţionale 430 din 21 iunie se prevede că: "activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangenţă cu o anchetă judiciară".
Celebra comisie condusă acum de pesedistă Oana Florea, despre care se spune că urmăreşte "decapitarea" şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, l-a "somat" joi pe Lazăr să trimită o copie după dosarul privind alegerile din 2009, după ce acesta refuzase iniţial să coopereze în acest sens invocând o serie de argumente juridice.
"Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligaţie stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituţii, atât şi noi cât şi dânşii fiind instituţii publice şi având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună", a precizat Oana Florea, citată de Agerpres.
Deputata a mai precizat că în scrisoare vor fi demontate "punct cu punct" argumentele prin care procurorul general a refuzat să trimită comisiei dosarul.
"O concluzie este că nu există niciun text de lege care să interzică să pună la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai există cursul urmăririi penale despre care dânsul face referire acolo. Urmărirea penală s-a încheiat", a adăugat Oana Florea.