Lansare la Bookfest: "Holocaust. Destine la răscruce". Mesaj pentru toleranţă

” Holocaust” carte lansată la Bookfest de autoarea Elena Chiriţă
” Holocaust” carte lansată la Bookfest de autoarea Elena Chiriţă (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
03.06.2013

Sub egida Editurii Universitare, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2013, a fost lansată şi prezentată sâmbătă, 1 Iunie, cartea "Holocaust. Destine la răscruce", scrisă de colega noastră din breaslă, jurnalista Elena Chiriţă.

“Pentru noi, care am venit din Transnistria, de la moarte, este important ca tinerii de astăzi să ştie ceea ce li s-a întâmplat evreilor. Aplaud efortul făcut de autoarea acestei cărţi şi sunt fericit că, acum, m-am întors în ţara în care m-am născut. M-am întors în libertate. Au fost vremuri când mi se spunea jidan parşiv, du-te la Palestina. Împreună cu soţia, fiica şi ginerele meu, am venit special din Venezuela, să fim alături de Elena, pentru că deşi nu este evreică, a petrecut mult timp să scrie această carte. Ea a vrut să scrie despre ce au îndurat evreii în Transnistria. Dacă cineva mi-ar oferi, acum, să trăiesc încă 3.000 de ani, cu condiţia să revin la vârsta de 15 ani şi să stau trei ani în lagărele din Transnistria, nu aş vrea pentru nimic în lume să mai am 15 ani”, a precizat Hillo Ostfeld, evreu de origine română supravieţuitor al Holocaustului.

Soţia sa, Klara Ostfeld, de asemenea victimă a ororilor naziste petrecute în timpul regimului Antonescu, prezentă la eveniment, a vorbit despre condiţiile inumane în care ea, un copil de doar 10 ani, împreună cu familia, a trebuit să le suporte în lagărul de la Moghilev din Transnistria, pentru singura vină că s-a născut evreică.

La lansarea cărţii "Holocaust. Destine la răscruce", au mai luat cuvântul Cristian David - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, scriitorul Radu F. Alexandru, Florian Alexandru, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel", autoarea – jurnalista Elena Chiriţă şi Vasile Muscalu, directorul Editurii Universitare. Dramaturgul Radu. F. Alexandru a citit şi un mesaj emoţionant trimis de Profesorul Emerit Dr. Jean Askenasy, de la Universitatea Tel-Aviv.

La acest eveniment editorial au mai participat ambasadori români şi străini, alţi membri ai Corpului Diplomatic, personalităţi din mediul academic, oaspeţi din Elveţia, Venezuela şi SUA, precum şi mulţi alţi vizitatori ai Bookfest, interesaţi de lansarea acestei cărţi-document.

Autoarea a menţionat că lucrarea este o premieră pentru România şi se deosebeşte de alte cărţi scrise pe tema Holocaustului, întrucât pune în oglindă mărturia supravieţuitoarei Klara Ostfeld cu concluziile istorice rezultate în urma cercetărilor făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor