Ziua Mondială a Cărţii: Federaţia editorilor şi difuzorilor atrage atenţia asupra problemelor nerezolvate de autorităţi

De Ziua Mondială a Cărţii şi Dreptului de Autor, sărbătorită în fiecare an pe 23 aprilie, Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR) a tras un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confrunta şi care nu sunt luate în seamă de autorităţi. Editorii au mai transmis un mesaj şi tinerilor cititori pe care îi îndeamnă să nu uite de lectură, fie că aleg cărţile pe suport de hârtie sau e-book-urile.
. (Photos.com)
Cristina Boiangiu
23.04.2013

De Ziua Mondială a Cărţii şi Dreptului de Autor, sărbătorită în fiecare an pe 23 aprilie, Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR) a tras un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confrunta şi care nu sunt luate în seamă de autorităţi. Editorii au mai transmis un mesaj şi tinerilor cititori pe care îi îndeamnă să nu uite de lectură, fie că aleg cărţile pe suport de hârtie sau e-book-urile.

Ziua Mondială a Cărţii este marcată în ţara noastră prin diferite evenimente, organizate de firme private, care încearcă să atragă publicul către plăcerea lecturii. Despre lipsa de implicare a statului în proiectele care încurajează lectura şi propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei ne-a vorbit Lucia Ovezea, preşedintele Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR).

“Ne-am străduit în fiecare an să organizăm evenimente de Ziua Cărţii, dar de fiecare dată fără participarea Institutului Cultural Român, ARCUB sau a ministerului, cu care nu avem parteneriate. Avem multe asociaţii şi două federaţii la nivel naţional şi suntem disponibili pentru colaborare cu instituţiile statului. Facem în fiecare an intervenţii pentru stimularea lecturii, dar ar trebui făcute pentru cititorii la început de drum. Trebuie să facem ceva împreună cu cei din domeniul educaţional, însă nu am reuşit până acum să stabilim un plan cu ministerele. Nu sunt semne că instituţiile de stat sunt de acord să lucreze cu noi şi se vor suporta consecinţele”, a declarat, pentru Epoch Times, Lucia Ovezea.

Editorii au încercat în mai multe rânduri să atragă atenţia autorităţilor asupra faptului că nu se pune în aplicare legea de protecţie a culturii scrise care prevede că se aplică o reducere cu 50% pentru expedierea cărţilor prin intermediul Poştei Române. “Legea nu se aplică pentru că ministerele nu au găsit surse de finanţare şi nu s-au dat normele de aplicare. Avem o mare dezamăgire faţă de cum se lucrează, există o brambureală la toate nivelurile, lipsă de profesionalism şi de responsabilitate”, a precizat Lucia Ovezea.

Asociaţiile editorilor au elaborat mai multe propuneri pentru îmbunătăţirea legilor din domeniu, însă nu au avut sprijin politic pentru a le promova.

“Pe 30 mai, la Bookfest, vom invita şi politicieni şi le vom prezenta propunerile noastre care sperăm că vor ajunge să fie discutate în Parlament. În alte ţări, cum ar fi Franţa, există un centru naţional al cărţii, o structură la care sunt adunate impozitele plătite de breaslă şi care poate decide cum vor fi cheltuiţi banii. O structură similară există şi în Grecia, unde este implicat şi ministerul de resort. La noi, fondurile pentru cultură sunt direcţionate de ICR şi AFCN şi nu se ţine cont de ce păreri au editorii de carte”, a afirmat Lucia Ovezea.

Ovezea: Incultura ne va costa tot mai mult

Reprezentanta editorilor a făcut câteva recomandări responsabililor din instituţiile de stat, care nu au ţinut cont şi de părerea celor care lucrează de ani de zile în acest domeniu.

“Cel mai important este ca structurile statului să ia în serios problema culturii. Dacă se dau bani foarte puţini şi nu ne ocupăm de ce este important, incultura ne va costa tot mai mult. Apar generaţii tot mai slab pregătite, iar rezultatele la Bacalaureat sunt foarte slabe. ”

Mesajul către tineri de la breasla cărţii tipărite

Federaţia Editorilor a adresat, de Ziua Mondială a Cărţii, un mesaj pentru tineri, pe care îi îndeamnă să nu uite de lectură.

“Încă suntem tributari tradiţiei de peste 2000 de ani de cultură scrisă, de a încrusta cuvântul pe pagina albă, spre a fi mai bine însuşit şi înţeles, dar fiţi fără grijă, putem să făurim şi cărţi electronice sau materiale multi-media, spre a răspunde noilor provocări ale culturii, ştiinţei şi educaţiei. Da, ne veţi găsi din ce în ce mai des în format electronic, putem fi performanţi din acest punct de vedere cu toţii: autori, editori, librari, tipografi, bibliotecari, reviste literare etc., dar sunteţi siguri că asta vă doriţi cu adevărat?”, se arată în mesaj.

Editorii le reamintesc tinerilor despre plăcerea de a citi o carte tipărită, de a-şi alcătui o bibliotecă sau de a face cadou celor dragi un volum bun.

În Spania, există obiceiul ca de sărbătoarea Sf. Gheorghe oamenii să ofere cărţi însoţite de flori, îndeosebi trandafiri. La noi nu există o tradiţie de sărbătoarea cărţilor, iar evenimentul este marcat prin acţiuni în plan local ale diverselor edituri.

“În Franţa, Germania sau Italia, unde există instituţii, strategii şi programe speciale de stimulare a lecturii în rândul populaţiei şi unde producătorii şi comercianţii de carte sunt sprijiniţi de autorităţi şi comunităţi, chiar şi în anii de recesiune cartea şi-a păstrat statutul de cel mai oferit cadou, iar librăriile şi bibliotecile împânzesc şi cele mai mici localităţi”, se mai arată în mesaj.

Situaţia din ţara noastră este diferită, pentru ca statul nu a realizat programe de încurajare a lecturii şi de sprijinire a editorilor.

“La noi, cultura scrisă este într-o criză profundă. În ultimii trei ani s-au desfiinţat jumătate din edituri, bibliotecile publice şi cele şcolare n-au mai primit fonduri pentru reînnoirea colecţiilor, autorităţile au blocat acordarea către cadrele didactice a celor 100 de euro destinaţi achiziţiei de cărţi, iar în zeci de oraşe au dispărut librăriile. Şcoala şi familia nu mai stimulează lectura, iar cartea este printre ultimele obiecte din coşul de cumpărături al românilor. Rezultatul se vede la examenele de Bacalaureat şi în sondajele care măsoară consumul şi obiceiurile de lectură, la care voi, tinerii, ieşiţi mereu ultimii”, au precizat reprezentanţii editorilor în mesajul adresat tinerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor