Lacul canadian Kliluk, unul dintre cele mai ciudate de pe Pământ (video)

Nu este nevoie să mergem pe alte planete pentru a descoperi locuri ciudate, este suficient să cutreierăm puţin mai mult micuţa noastră planetă pentru a admira spectacole de nedescris ale naturii, în ceea ce priveşte frumuseţea şi misterul.
Mioara Stoica
19.01.2016

În Canada (provincia British Columbia) se află lacul Kliluk, cunoscut, de asemenea, sub numele de "lacul cu pete". Din cauza numeroaselor minerale pe care le conţine şi care interacţionează cu apa, suprafaţa acestui lac se colorează ca pictura unui artist. Dar imaginea cea mai spectaculoasă ne este oferită în timpul verii, atunci când soarele evaporă apa lacului.

Situat la aproximativ 100 km la est de Vancouver, în apropiere de graniţa cu Statele Unite, Kliluk este unul dintre lacurile cele mai bogate în minerale din lume, conţinând mari concentraţii de sulfat de magneziu, sulfat de calciu, sodiu, şi alte 8 minerale în cantităţi mai mici, inclusiv argint şi titan.

Se formează aproximativ 365 de piscine separate, pline cu minerale extrem de concentrate. Apa lacului se evaporă lăsând aceste uriaşe "pete" de minerale, ale căror culori pot varia, în funcţie de compoziţia minerală, de la alb, ocru palid, galben, şi chiar verde sau albastru. Cristalele minerale formează coridoare naturale, care fac mai uşor accesul la aceste formaţiuni ciudate.

Un loc sacru pentru indienii nativi

Conform tradiţiei, într-un război între triburile locale, acestea au făcut un armistiţiu pentru ca războinicii de ambele părţi să meargă să-şi vindece rănile cu apa din lac.

Atât indienii nativi cât şi localnicii care au ajuns mai târziu aici, au atribuit acestor ape proprietăţi terapeutice excepţionale. De fapt, s-a constatat că apele lacului sunt capabile să amelioreze durerile reumatismale şi să accelereze vindecarea loviturilor şi rănilor superficiale. Mai mult, în timpul Primului Război Mondial, mineralele dizolvate în apa lacului au fost utilizate pentru producerea de muniţie.

Fiind considerat sacru, acum 40 de ani, când a fost propusă crearea unui centru SPA în zonă, cetăţenii au decis să cumpere terenul, protejând astfel apele minunate ale lacului. O achiziţie de succes care reuşeşte încă să atragă în ţară mulţi vizitatori, contribuind astfel în mod natural la creşterea economică a regiunii.

În prezent, lacul este împrejmuit cu un gard, care nu permite vizitatorilor să se apropie prea mult de el. Cu toate acestea, lacul poate fi admirat în toată splendoarea lui fără probleme. Nu întâmplător, această minune a naturii este printre cele mai fotografiate din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor