La miezul nopţii Letonia intră în zona euro

(photos.com)
Mioara Stoica
01.01.2014

Micul stat baltic va fi ţara numărul 18 din zona euro. Opiniile sunt împărţite între mândrie şi scepticism

Letonia intră în zona euro: de la miezul nopţii micul stat baltic va fi ţara numărul 18 care va face uz de moneda unică europeană. Un miracol nordic, care părea imposibil doar cu patru ani în urmă, când PIB-ul se situa la -18 la sută. La finalul acestui an, PIB-ul ar trebui să fie aproape de 4,2 la sută, acelaşi procent fiind estimat şi pentru 2014.

Autorităţile sunt mândre, iar Valdis Dombrovskis - primul-ministru care a demisionat după prăbuşirea acoperişului unui supermarket din centrul oraşului Riga, care a provocat 54 de decese în luna noiembrie 2013 - va fi cel care va retrage de la un bancomat, după miezul nopţii, prima bancnotă euro.

Dar oamenii sunt îngrijoraţi: în urmă doar cu câteva luni, 58 la sută din letoni au declarat că au temeri pentru viitorul euro-stat, fiind în special alarmaţi de o posibilă creştere a preţurilor şi la ideea că odată cu ieşirea din scenă a bancnotei naţionale, se va pierde, cumva, o parte din suveranitate. O teamă care are ecouri într-un trecut nu prea îndepărtat, legat de Republică Sovietică. Chiar şi în 1991 Moscova şi-a trimis tancurile pentru împiedicarea declaraţiei de independenţă. Letonia a devenit ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene în 2004.

Primii 10 ani în UE, economia de la Riga i-a trecut pe un „roller coaster”, cu o creştere anuală de 10% în perioada 2006-2007, fiind apoi copleşită de colapsul fără precedent din întreaga Uniune Europeană. După ce a primit un împrumut de 7,5 miliarde de euro de la FMI şi UE, Letonia şi-a "suflecat mânecile", şi prin reforme şi austeritate a revigorat creşterea economică, prezentându-se la ultimele examene europene din acest an, cu deficitul de 1,3% din PIB, şi cu datoria publică situată la 40,07 din PIB.

"Dorinţa Letoniei de a adopta moneda euro este un semn de încredere în moneda noastră comună şi este o dovadă în plus că cei care au prevăzut dezintegrarea euro au greşit", a comentat comisarul UE pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, în iunie 2013 după aprobarea finală din partea Comisiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor