21 de persoane ucise de prăbuşirea acoperişului unui centru comercial în Letonia

Pompieri căutând supravieţuitori sub ruinele acoperişului prăbuşit în supermarketul Maxima de lângă Riga, Letonia. 21 noiembrie 2013 (ILMARS ZNOTINS / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
22.11.2013

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise joi seara şi 36 rănite, de prăbuşirea acoperişului unui supermarket de la marginea oraşului Riga, Letonia. Echipele de salvare se tem că mai există încă victime prinse sub dărâmături, informează Lematin.

Potrivit unui raport făcut public vineri dimineaţă de către Ministrul leton de Interne, printre victime se numără şi trei pompieri.

La operaţiunile de salvare au luat parte un contingent important de salvatori, ajutaţi de câini. Vineri dimineaţă căutările continuau. Patru mari macarale ridicau plăci şi grinzi de beton.

"Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă, însă situaţia rămâne extrem de periculoasă în clădirea prăbuşită", a declarat unul dintre şefii operaţiunilor de salvare, Oskars Abolins.

Pompierii au pierdut trei oameni iar mulţi alţii au fost răniţi în cursul intervenţei, de bucăţi din acoperiş care s-a prăbuşit imediat după sosirea lor. Operaţiunile sunt încă riscante, resturi de acoperiş putând să mai cadă oricând.

La scurtă vreme după miezul nopţii, pompierii au reuşit să scoată încă doi supravieţuitori de sub dărâmături, ceea ce a readus speranţa că sub mormanele de moloz încă mai există oameni vii.

Din când în când, pompierii opresc toate utilajele iar familiile celor prinşi sub dărâmături apelează telefoanele mobile ale celor dispăruţi, în speranţa că sunetul telefoanelor va fi auzit şi victimele vor fi găsite mai uşor de pompieri.

Aproximativ 500 de metri pătraţi de acoperiş s-au prăbuşit, distrugând o mare parte din pereţii supermarketului şi spărgând aproape toate geamurile clădiri, aparent din cauza unei explozii. Ipoteza unui atentat terorist a fost exclusă.

"Cauza accidentului nu se cunoaşte încă. A fost o noapte tragică", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor de intervenţie, Viktorija Sembele. Mall-ul, cel de al doilea din ţară, a fost construit în 2011 şi este operat de retailerul Maxima Letonia.

În urmă cu doar trei zile un accident similar a avut loc în Africa de Sud, unde acoperişul unui centru comecial din Durban (încă în construcţie, spre deosebire de mall-ul lituanian), s-a prăbuşit prinzând zeci de persoane sub dărâmături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor