Grecia la marginea abisului după ce discuţiile din Bruxelles au eşuat din nou
alte articole
Grecia intră în ceea ce ar putea fi o săptămână definitorie după ce negocierile între reprezentanţii guvernului grec şi creditorii săi internaţionali s-au prăbuşit din nou duminică, conform Bloomberg.
Moneda euro a înregistrat o scădere după ce Comisia Europeană a declarat că discuţiile din Bruxelles au fost suspendate după doar 45 de minute datorită unei diviziuni între ceea ce au cerut creditorii Greciei şi ceea ce guvernul elen este pregătit să accepte şi să ofere. Punctul de atenţie se schimbă acum pe întâlnirea din 18 iunie din Luxemburg între miniştrii de finanţe ai zonei euro, sau aşa zisul Eurogrup. În cadrul acelei întâlniri ar putea avea loc o sesiune definitorie care ar putea decide abilitatea Greciei de a evita intrarea în incapacitate de plată (default) şi de a-şi păstra locul în zona euro.
“Deşi s-a făcut un oarecare progres, discuţiile nu au reuşit [să ducă la un acord] deoarece rămân neînţelegeri semnificative”, conform declaraţiei emise de Comisia Europeană după întâlnire. “În baza acestui fapt, vor fi necesare discuţii viitoare în cadrul Eurogrupului.”
Cea mai recentă eşuare pentru deblocarea ultimei tranşe în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul actual de bailout al Greciei aduce Atena şi mai aproape de marginea abisului.
Eşecul de a ajunge la un acord în Luxemburg nu va însemna neapărat sfârşitul drumului pentru Grecia. Presupunând că guvernul are suficienţi bani puşi deoparte, finanţele sale ar putea supravieţui până în luna iulie, când vor ajunge la scadenţă obligaţiuni de 3,5 miliarde de euro deţinute de Banca Centrală Europeană. Întâlnirea de joi este esenţială pentru adoptarea oricărei rezoluţii, în condiţiile în care există consecinţe incalculabile pentru Grecia şi zona euro dacă cele două tabere rămân în “stare de război”.
La peste 4 luni după ce a ajuns în fruntea guvernului elen cu promisiunea de a reduce datoria externă a ţării şi de a suspenda măsurile de austeritate impuse de creditori, premierul grec Alexis Tsipras a refuzat să respecte cerinţele zonei euro şi ale Fondului Monetar Internaţional. Principalele puncte de neînţelegere se învârt în jurul reducerii pensiilor, a creşterilor de taxe şi a obiectivelor pentru surplusul bugetar primar.
Tsipras a trimis o delegaţie în weekend la Bruxelles cu propuneri pentru reducerea neînţelegerilor. Comisia Europeană, braţul executiv al Uniunii Europene, a declarat că acele discuţii au reprezentat ultima încercare a preşedintelui CE Jean-Claude Juncker de a ajunge la un compromis.
“Propunerile grecilor rămân incomplete”, a declarat Comisia Europeană după sesiunea de duminică.
Creditorii Greciei au declarat că neînţelegerile dintre cele două tabere în privinţa mărimii excedentului primar trebuie să fie acoperite prin reduceri ale pensiilor şi creşteri ale TVA-ului, a susţinut duminică vicepremierul grec Yannis Dragasakis, care a făcut parte din delegaţia elenă la Bruxelles.
Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat într-un interviu cu ziarul german Bild, care va fi publicat luni, că Grecia va fi capabilă să îşi plătească datoriile doar dacă creditorii acceptă o restructurare pentru reducerea sumei datorate. Un acord ar putea fi încheiat “într-o singură noapte” în cazul în care cancelarul german Angela Merkel ar participa la discuţii, a declarat el pentru Bild.
În acelaşi timp, legiuitorii din Germania divizată politic în privinţa situaţiei Greciei s-au unit pentru a emite cel mai explicit avertisment de până acum legat de faptul că Atena riscă să părăsească zona euro, adaugă Bloomberg.
O ieşire a Greciei din zona euro trebuie luată în considerare dacă guvernul elen nu face ceea ce i s-a cerut de mult timp să facă, a declarat duminică Michael Grosse-Broemer, din blocul politic al cancelarului german condus de Creştin-Democraţi, într-un interviu la postul de televiziune ZDF.
La rândul său, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că Europa este pe cale de a-şi pierde răbdarea cu Grecia.
“Dorim să ajutăm Grecia şi să o menţinem în zona euro, dar Europa începe să-şi piardă răbdarea", a scris Sigmar Gabriel într-un comentariu apărut în cotidianul Bild.
“Nu vom lăsa muncitorii germani şi familiile lor să plătească pentru promisiunile exagerate făcute de un guvern parţial comunist”, a adăugat Gabriel.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.