La Chişinău are loc conferinţa internaţională cu privire la combaterea traficului de fiinţe umane

(photos.com)

O conferinţă internaţională dedicată intensificării combaterii traficului de fiinţe umane în ţările din Europa de Sud-Est şi-a început lucrările, joi, la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, în parteneriat cu Direcţia ONU pentru combaterea crimei organizate, cu suportul guvernului Republicii Moldova.

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat la deschiderea forumului că fenomenul traficului de fiinţe umane, al transportării ilegale a victimelor, este un fenomen larg răspândit, dar care în Moldova are un caracter special, masiv. Din cauza acestui fapt Republica Moldova se află şi astăzi sub monitorizarea Consiliului Europei, ca stat cu probleme, la acest capitol.

"Globalizarea dar şi utilizarea activă a tehnologiilor noi, atât de către populaţie, cât şi de lumea interlopă, determină intensificarea manifestărilor criminale legate de traficul de fiinţe umane. Este un trend negativ al epocii, şi care trebuie combătut prin măsuri la fel de avansate, prin internet", a subliniat ministrul, amintind că pe lângă MAI şi alte instituţii competente au fost înfiinţate subdiviziuni speciale pentru monitorizarea reţelelor de socializare şi a spaţiului de internet.

Oficialul a pledat pentru consolidarea cooperării regionale şi antrenarea instituţiilor cu autoritate, Interpol şi Europol, în vederea luptei împotriva traficului de fiinţe umane, a exploatării sexuale, a traficului cu ţesuturi şi organe umane. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a apreciat că problemele abordate sunt importante şi stringente. "Nicio ţară nu este capabilă să rezolve această problemă independent. Şi Moldova trebuie să soluţioneze problemele cu combaterea crimei cibernetice şi a traficului de fiinţe umane cu antrenarea partenerilor de dezvoltare", a spus Tapiola, atrăgând atenţia asupra faptului că, de regulă, femeile şi tinerele cad victime comunităţii criminale.

Directorul Centrului pentru Combaterea Traficului cu Fiinţe Umane al MAI, Ana Revenco, a constatat că numărul de dosare penale intentate pentru astfel de crime nu a crescut. "În anul 2012 am avut 150 de dosare în care s-au constatat 250 de victime, în timp ce în primele nouă luni ale anului 2013 au fost 130 şi 180.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe