Consiliul Europei va adopta măsuri împotriva comerţului cu organe umane

Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa.
Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Vineri a avut loc la Viena întâlnirea comisiei permanente a adunării parlamentare a Consiliului Europei, care s-a reunit pentru a discuta măsuri împotriva comerţului ilegal cu organe umane, relatează Deutsche Welle. Consiliul Europei doreşte să adopte un proiect de convenţie care să interzică traficul cu organe umane.

Conform convenţiei propuse de organizaţia multinaţională, se prevăd pedepse pentru cei care plătesc oameni să-şi vândă părţi ale corpului sau le iau organele forţat.

Acordul ar putea intra în vigoare anul viitor, după ce fiecare ţară europeană va adopta individual regulile convenţiei.

„O convenţie europeană ar putea deveni un precedent pentru o convenţie mondială privind acest subiect în viitor”, a afirmat Wenzel Michalski, directorul pentru Germania al Human Rights Watch (HRW).

În luna aprilie, un tribunal din Kosovo, condus de UE, a condamnat cinci bărbaţi pentru că au cumpărat organe umane pentru clienţi din ţări precum Israel, Canada, Germania şi Polonia.

Tribunalul a condamnat la închisoare doi urologi de la clinica Medicus din Pristina, capitala Kosovo pentru „crimă organizată şi trafic de persoane”, sentinţele fiind de până la 8 ani.

Alţi trei inculpaţi au fost de asemenea condamnaţi între 1 şi 3 ani pentru vătămare corporală gravă atunci când 30 de rinichi obţinuţi ilegal au fost scoşi din clinică în 2008.

Donatorii care proveneau din ţări precum Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia au sosit în Pristina crezând în promisiunea că vor primi 15.000 de euro pentru organele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe