Kurzii au capturat două câmpuri petroliere din nordul Irakului, sperând la independenţă
alte articole
Forţele armate kurde au capturat, vineri seară, două câmpuri petroliere majore din împrejurimile oraşului disputat Kirkuk, anunţând că vor folosi o parte din producţia acestora în scopuri interne, anunţă AP.
Iar dacă agresiunea rusă din Ucraina s-a desfăşurat în jurul gazului, conflictele din Irak par să graviteze în jurul petrolului.
Insurgenţa sunită care a devastat teritorii largi din nordul şi vestul Irakului a oferit kurzilor posibilitatea de a captura câmpurile petroliere Bai Hassan şi Kirkuk, unele dintre cele mai mari din Irak.
Guvernul de la Bagdad, cea mai defavorizată parte din conflict, se confruntă acum cu două armate opozante care îşi doresc, separat, crearea unui stat independent pe teritoriul Irakului.
Încă din primele zile ale insurgenţei, forţele armate kurde, cunoscute drept Peshmerga, au avansat în oraşul Kirkuk, un centru major al industriei petroliere din nordul ţării, ocupând teritoriile din jurul oraşului fără să avanseze în zonele petroliere.
Totuşi, vineri, forţele kurde au îndepărtat lucrătorii din cele două zone petroliere, a anunţat ministrul Petrolului de la Bagdad.
Mişcarea este o ”încălcare a Constituţiei”, a denunţat purtătorul de cuvânt al ministerului cu privire la acţiunile armatei kurde. Acţiunile reprezintă ”o ameninţare la adresa unităţii naţionale”, a adăugat acesta.
Într-adevăr, unitatea Irakului este ameninţată de mult dorita independenţă a Kurdistanului. Până acum, Israelul a fost primul actor care s-a manifestat în această privinţă pe plan internaţional, în urmă cu două săptămâni, când premierul Benjamin Netanyahu i-a denumit pe kurzi „o naţiune de luptători care şi-au dovedit determinarea politică, moderaţia politică şi care sunt demni de independenţă”.
Totuşi, Guvernul Regional Kurd a anunţat că forţele sale au ocupat câmpurile petroliere după ce s-a aflat de intenţia Bagdadului de a sabota o conductă care făcea legătura între rafinăriile din zonă. Producţia va continua, iar angajaţii se pot întoarce, dar vor opera sub conducerea kurdă, au precizat autorităţile kurde.
Guvernul Regional Kurd a anunţat că va folosi profiturile produse de câmpurile de petrol confiscate pentru a compensa o reducere a bugetului de stat efectuată de Bagdad, care ar fi provocat pierderi de 20 de miliarde de dolari regiunii kurde. Guvernul de la Bagdad a blocat aceste fonduri după ce kurzii au început să transporte petrol din zona autonomă către Turcia, în ciuda ămpotrivirii Bagdad-ului.
Teritoriile ocupate recent de Peshmerga conţin comunităţi kurde semnificative, fiind pretinse de mult timp de autorităţile autonome kurde. Iar mişcarea de independenţă a Kurdistanului este susţinută şi de preşedintele zonei kurde de pe teritoriul irakian, care a declarat că teritoriile capturate în ultimele săptămâni – inclusiv oraşul Kirkuk şi câmpurile petroliere din apropiere – nu vor fi înapoiate Bagdadului. Mai mult, acesta a cerut parlamentarilor să pregătească un referendum pentru independenţă în zonă, o mişcare respinsă vehement de Bagdad.
Conflictele pentru zonele petroliere apar pe fondul conflictului sectar dintre şiiţi şi suniţi, început prin frontul deschis Statului Islamic din Irak şi Levant cu mai multe săptămâni în urmă. Campania fulminantă a grupării islamiste extremiste, care urmăreşte înfiinţarea unui califat pe teritoriile ocupate din Irak şi Siria, a primit o lovitură serioasă din partea forţelor irakiene guvernamentale, care ar fi ucis, săptămâna aceasta, aproximativ 255 de prizonieri, în mare parte suniţi, potrivit Human Rights Watch.