Paramilitarii ruşi trag cu lansatoare Grad, ucigând zeci de soldaţi ucraineni

Sistemul de lansatoare de rachete Grad.
Sistemul de lansatoare de rachete Grad. (youtube.)

Paramilitarii ruşi care actionează în Ucraina au atacat, vineri, o tabără militară ucraineană din estul Ucrainei, ucigând aproximativ 30 de soldaţi şi grăniceri ucraineni, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Interne a anunţat că autorităţile continuă investigaţiile privind atacul asupra bazei ucrainene, şi a adăugat că au existat victime şi în tabăra forţelor pro-Rusia, care au folosit sistemul de lansatoare Grad (n.r.- un sistem de artilerie sol-sol montat pe un autovehicul).

Dacă numărul deceselor se dovedeşte adevărat, atacul va marca una din cele mai sângeroase zile ale conflictului vechi de peste trei luni. Armata ucraineană a reuşit mai multe ofensive împotriva forţelor pro-Rusia dar rezistenţa militară continuă.

Numărul deceselor ar putea să crească, ”deoarece aceste mizerii însetate de sânge au tras cu sisteme Grad şi există distrugere”, a afirmat consilierul ministrului ucrainean de Interne.

Atacul s-a desfăşurat în apropiere de Zelenopillia, un oraş aflat la 65 de kilometri de capitala regională Lugansk.

Miercuri, pe fondul conflictului, Rusia a mobilizat două batalioane militare foarte aproape de graniţa ucraineană, la numai câteva zile după ce liderul forţelor paramilitare ruse, ofiţerul GRU Igor Strelkov, a cerut întăriri militare din partea Moscovei.

Kievul a iniţiat o ofensivă militară de eliberare a oraşelor ocupate de forţele paramilitare ruse, care s-a soldat cu o serie de succese. Săptămâna trecută, armata ucraineană a eliberat oraşul Slaviansk, baza principală a forţelor pro-Rusia. Miercuri, autorităţile au eliberat un punct de control de-a lungul graniţei dintre Ucraina şi Rusia. Dar cele mai dificile provocări n-au fost încă depăşite deoarece paramilitarii ruşi s-au baricadat în capitala regională Doneţk, un oraş cu aproximativ 1 milion de locuitori, sporind numărul victimelor din rândul civililor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe