Hamas: „Suntem gata să luptăm luni de zile”. Netanyahu: „Armistiţiul nu este pe ordinea de zi”

Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 10 iulie 2014
Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 10 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Conflictul dintre Israel şi mişcarea Hamas creşte şi o acţiune terestră rămâne o posibilă opţiune. „Suntem gata să luptăm luni de zile”, este avertismentul venit în noaptea de joi din partea liderului Hamas, Mahmoud al-Zahar, într-un interviu telefonic pentru un post de radio din Gaza. „O încetare a focului - a adăugat el - trebuie să îndeplinească condiţiile noastre, cum ar fi să pună capăt blocadei din Gaza şi să ducă la eliberarea deţinuţilor arestaţi luna trecută. Scriem o nouă pagină, iar inamicul va trebui să o semneze”. „Nu ne temem de ameninţările vrăjmaşului. Sângele liderilor nu este mai important decât sângele copiilor şi al familiilor”, a declarat în mass-media palestiniană liderul Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh.

Cu puţin timp în urmă, Netanyahu a reiterat faptul că un armistiţiu nu este pe ordinea de zi, în timp ce preşedintele american Barack Obama, care l-a contactat telefonic pe premierul israelian, a condamnat atacurile cu rachete asupra Israelului, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscul unei ulterioare escaladări a situaţiei.

În cursul nopţii, un proiectil lansat din Liban a ajuns în Israel. „A căzut în câmp deschis, în apropiere de Kfar Yuval, între oraşele Metula şi Kiryat Shmona”, a declarat un purtător de cuvânt militar, fără a preciza despre ce tip de muniţie este vorba (obuz sau rachetă). În ultimele 24 de ore au fost lansate 200 de rachete din Gaza spre centrele populate din Israel, relatează purtătorul de cuvânt militar, potrivit căruia de la începutul ostilităţilor au fost trase 550 de rachete.

La rândul său, aviaţia israeliană a lovit joi 210 obiective în Fâşia Gaza. De la începutul operaţiunii Protective Edge numărul obiectivelor vizate (zone de lansare a rachetelor, tuneluri, tabere de instruire) a fost 1.090. Bilanţul provizoriu al victimelor palestiniene în luptele dintre Israel şi miliţiile locale este de cel puţin 80 de morţi, numărul răniţilor fiind estimat la peste 600.

Chiar şi locuitorii din Haifa au fost antrenaţi în conflict. Sirenele de alarmă au răsunat în cursul nopţii în cel mai populat oraş din nordul Israelului (la 160 km de Gaza). O femeie în vârstă de 80 de ani, copleşită de teroare, a murit în urma unui atac de cord.

În cursul dimineţii au început căutările pentru rămăşiţele a două rachete. Din Gaza, Jihadul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.