Kronospan merge la intimidare. Protestatarii antipoluare cu formaldehidă acţionaţi în instanţă

După şase duminici consecutive de proteste anti poluare cu formaldehidă la Sebeş, cinci dintre opozanţii companiei Kronospan sunt ameninţaţi cu procese în instanţă.
Bannere ale protestatarilor din Sebeş. (Facebook)
Loredana Diacu
21.02.2015

După şase duminici consecutive de proteste anti poluare cu formaldehidă la Sebeş, cinci dintre opozanţii companiei Kronospan sunt ameninţaţi cu procese în instanţă.

Potrivit alba24.ro, directorul de producţie al companiei Kronospan a confirmat că Kronospan şi Kronochem au deschis acţiuni în instanţă la Tribunalul Bucureşti – Secţia Civilă pentru cinci persoane, însă nu a dorit să ofere mai multe informaţii. Kronospan le cere fiecăruia din cei cinci daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre aceştia le solicită daune materiale estimate la 250.000 de lei, mai relatează sursa citată.

Unul din cei acţionaţi în instanţă, Cristian Oneţ, a transmis următoarele precizări, publicate de alba24.ro:

"Odată cu menţionarea numelui meu pe lista celor (care probabil vor fi) ”incriminaţi” de Kronospan, am considerat că e firesc să vă transmit spre publicare şi punctul meu de vedere legat de acest proces civil ce va urma (sau nu).

Tehnicile evidente de intimidare şi chiar de atac direct la persoană, folosite de compania poluatoare la adresa noastră, a celor implicaţi mai mult sau mai puţin în proteste, sunt cel puţin amuzante dacă nu chiar ridicole, mai ales dacă ne raportăm la felul cum ar trebui să arate o relaţie profesionistă cu publicul larg, fie el şi un public revoltat.

Problema cea mai mare în acest caz e legată de atacul furibund asupra unui drept constituţional de bază, acela la liberă exprimare. Într-o societate democratică cu instrumente moderne de comunicare online, informaţia circulă iar oamenii îşi exprimă păreri de tot felul. Când ajungi însă să fii dat în judecată pentru ce-ai afirmat pe facebook, adică pentru faptul că ai criticat şi ai acuzat o corporaţie că poluează şi afectează grav mediul în care trăim cu toţii, atunci dânşii au o gravă problemă de percepţie asupra drepturilor elementare ale omului.

Părerea mea personală şi concluzia trasă în acest moment este ca prin astfel de acţiuni, compania de fapt se autoincriminează, iar toţi ceilalţi, care preiau această informaţie cu obiectivitate, vor fi şi mai solidari cu noi şi cu lupta noastră dusă împotriva poluării, a minciunii şi a corupţiei. Solidaritatea şi voluntariatul sunt elementele cheie principale ale unei lupte inegale între oamenii simpli şi corporaţii, care prin activitatea lor pot afecta grav sănătatea oamenilor şi calitatea mediului înconjurător.

Evident că noi, oamenii care ne dorim să respirăm un aer curat şi să trăim într-un mediu sănătos, nu ne speriem de aceste ameninţări cu procese, ci vom continua să ne implicăm voluntar, ca şi până acum, în lupta pentru respectarea drepturilor noastre constituţionale”, a transmis Cristian Oneţ.

Reamintim că locuitorii Sebeşului protestează de la începutul acestui an împotriva deciziei autorităţilor de a permite companiei Kronospan S.A. să deschidă o nouă instalaţie de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 t/an, în condiţiile în care, potrivit protestatarilor, autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun de aparatură modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă.

"După aprox 7 ani de poluare masivă, oamenii au înţeles că nu e suficient ca o corporaţie să respecte legea la nivel declarativ. Şi au mai înţeles faptul că nu pot avea nicio încredere în autorităţi (primărie, APM, etc) că acestea le vor apăra dreptul la un mediu curat garantat de constituţie. De aceea s-au mobilizat exemplar şi au ieşit în stradă inclusiv de teama unui număr mare de îmbolnăviri (respiratorii şi chiar cancer) din oraş" a explicat pentru Epoch Times, unul din organizatorii protestelor, adăugând că Kronospan a încercat să-i intimideze

Mai merită menţionat că, la începutul lui februarie, la sediul Kronospan a avut loc, în prezenţa presei, o întâlnire la care au participat din partea companiei, Bastian Konzelmann, director de logistică şi Adrian Băncilă, director de producţie , reprezentanţi ai Primăriei Sebeş, Direcţiei de Sănătate Publică Alba, precum şi câţiva reprezentanţi ai presei. În cadrul respectivei întâlniri, în replică la acuzaţiile protestatarilor, care au reproşat că nu există un studiu de impact valid asupra sănătăţii, făcut de o instituţie acreditată, reprezentanţii Kronospan au prezentat un studiu pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm asociată instalaţiei noi de formaldehidă, şi şi-au reafirmat intenţia de a da în judecată ONG-urile pentru „minciunile” lor.

Merită menţionat că studiul a fost realizat în anul 2007 (?!!!) de Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca, Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş şi Institutul de Sănătate Publică Timişoara, în colaborare cu Centrul de Sănătate Sebeş. Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca este o firmă privată care, potrivit site-ului propriu, a efectuat şi evaluarea de risc asupra mediului pentru SC Roşia Montană Gold Corporation SA.

Protestatarii citează, la rândul lor, studii ale Centrului Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform cărora expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni. De asemenea, poluarea aerului cauzează afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii.

"Conform studiilor, în 2010, la nivel internaţional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâni asociat cu poluarea aerului. Tot OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehidă este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanţă poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2004/pr153.html.

Formaldehida, substanţă utilizată în producţia de PAL, este încadrată ca substanţă periculoasă, fiind asociată produselor posibil cancerigene. Încadrarea substanţelor periculoase în diferite categorii de pericol este stabilită în legislaţia europeană, în cadrul Directivei 67/548/EEC, modificată prin Directiva 79/831/CEE şi transpusă în legislaţia naţională prin HG 1408/2008 privind clasificarea şi etichetarea substanţelor periculoase, potrivit alba24.ro.

Organizatorii protestelor au mai aratat pe pagina de Facebook a evenimentelor, că judeţul Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign, precizând că din datele oferite de DSP Mureş reiese că în judeţul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, şi mor circa 800 anual (Studiul DSP Mureş, pentru anul 2013).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor