Kremlinul pedepseşte multinaţionalele care vor să părăsească Rusia: Le obligă să facă donaţii uriaşe la buget

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Wikipedia.org)

La mai bine de un an de la începerea războiului din Ucraina, Kremlinul încă se gândeşte la modalităţi de a penaliza companiile străine care ies din ţară - iar acum face plecarea mai scumpă.

Investitorii care îşi vând afacerile şi provin din "ţări neprietenoase" - cele care au impus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina - trebuie să doneze cel puţin 10% din veniturile din vânzare către bugetul rusesc, potrivit unui document postat luni de Ministerul de Finanţe al ţării.

Noua hotărâre prevede că astfel de companii au "obligaţia de a face o contribuţie voluntară în numerar la bugetul federal", care se ridică la cel puţin 10% din ceea ce primesc din vânzare, potrivit unei traduceri publicate de Reuters.

Această donaţie se adaugă unei reduceri de 50% anunţate anterior la vânzarea activelor, care trebuie suportată de aceşti investitori.

Rusia a asistat la un exod al companiilor după ce a invadat Ucraina, însă unele au rămas - fie voluntar, fie din cauza provocărilor de a părăsi piaţa rusă.

În timp ce peste 1.000 de companii au anunţat la doar două luni după începerea războiului din Ucraina că îşi reduc în mod voluntar operaţiunile în Rusia, în februarie 2022, doar 520 de companii au reuşit să se desprindă definitiv până acum, potrivit unui studiu în curs de desfăşurare condus de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management.

Aproximativ 550 de companii străine lucrează în mod activ în ţară, potrivit listei întocmite de Yale. Printre acestea se numără firme din SUA, Germania, Franţa şi Italia, printre altele.

Este dificil pentru multinaţionale să îşi facă bagajele şi să părăsească Rusia

Este o provocare pentru multinaţionale să îşi facă pur şi simplu bagajele şi să părăsească Rusia, potrivit unui articol publicat miercuri pe blog de Saul Estrin, profesor la London School of Economics, şi Klaus E. Meyer, profesor la Ivey Business School.

Principala provocare este faptul că filialele întreprinderilor străine trebuie să respecte mai multe politici ruseşti.

"Filiala ar avea, de obicei, multe obligaţii contractuale şi legale de la care nu poate pur şi simplu să se sustragă", au scris Estrin şi Meyer. "O retragere bruscă ar putea duce la acţiuni legale din partea partenerilor de afaceri sau a autorităţilor".

Chiar şi aşa, câteva companii de profil înalt au părăsit Rusia - cum ar fi McDonald's, Starbucks şi Goldman Sachs. În timp ce franciza rusească Starbucks a fost vândută unui grup format dintr-un om de afaceri, un rapper şi o companie rusă, activele de la McDonald's şi Goldman Sachs au fost vândute unor foşti angajaţi.

Aceste opţiuni nu sunt disponibile pentru fiecare companie, mai ales că ar exista mai puţini potenţiali cumpărători din cauza sancţiunilor radicale împotriva Rusiei, potrivit lui Estrin şi Meyer.

Peste 2.000 de companii cer aprobarea pentru a ieşi de pe piaţa rusă, a relatat marţi Financial Times, citând o persoană implicată într-o negociere de ieşire. Însă autoritatea care gestionează cererile se întruneşte doar de trei ori pe lună şi analizează până la şapte cereri de fiecare dată, prelungind astfel procesul de ieşire, potrivit FT.

Ministerul rus de Finanţe nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Insider.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe