Kremlinul lansează o nouă campanie de a ademeni bărbaţii ruşi să lupte pe frontul din Ucraina

Recruţi ruşi
Recruţi ruşi (fokus.ua)

Autorităţile ruse promit bărbaţilor dispuşi să meargă să lupte pe front în Ucraina prime în bani şi beneficii atrăgătoare, iar recrutorii dau telefoane "la rece" bărbaţilor eligibili, potrivit unui material publicat de Associated Press.

Sursa citată afirmă că birourile de înrolare ruse colaborează cu universităţile şi agenţiile de servicii sociale pentru a atrage studenţii şi şomerii, în cadrul unei noi campanii ce este în curs de desfăşurare în această primăvară în întreaga Rusie, în căutare de recruţi pentru refacerea trupelor pentru invazia din Ucraina.

În timp ce luptele continuă pe câmpuri de luptă ucrainene precum Bahmut şi ambele părţi se pregătesc pentru contraofensive care ar putea costa şi mai multe vieţi, maşina de război a Kremlinului are mare nevoie de noi recruţi.

O mobilizare în septembrie a 300.000 de rezervişti - anunţată ca o chemare "parţială" - a stârnit panică în întreaga ţară, deoarece majoritatea bărbaţilor sub 65 de ani fac parte în mod oficial din rezervă. Zeci de mii au fugit din Rusia în loc să se prezinte la centrele de recrutare.

Kremlinul neagă faptul că este planificată o altă chemare pentru ceea ce numeşte "operaţiunea militară specială" în Ucraina, care are acum mai mult de un an.

Dar, pe fondul unei incertitudini generalizate cu privire la faptul că o astfel de mişcare va avea loc în cele din urmă, guvernul încearcă să îi atragă pe bărbaţi să se ofere voluntari, fie la centrele de recrutare improvizate care apar în diverse regiuni, fie prin apeluri telefonice din partea oficialilor de înrolare. În acest fel, "evită să declare un al doilea val oficial de mobilizare" după ce primul s-a dovedit atât de nepopular, potrivit unui raport recent al grupului de reflecţie Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

Un moscovit a declarat pentru The Associated Press că angajatorul său, o organizaţie finanţată de stat, a adunat carnetele de înregistrare militară ale tuturor angajaţilor de sex masculin în vârstă de luptă şi a spus că le va obţine amânări, dar omul susţine că mişcarea i-a provocat totuşi un val de nelinişte.

"Devii nervos şi speriat - nimeni nu vrea să ajungă dintr-o dată într-un război cu o puşcă în mână. Operaţiunea specială se cam prelungeşte, aşa că este de aşteptat orice surpriză din partea autorităţilor ruse", a spus rezidentul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece se teme de represalii.

Rusul susţine că a trecut mai mult de o săptămână de când şi-a predat carnetul, dar nu a primit derogarea, cu toate că de obicei asemenea formalităţi nu durează mai mult de două zile, iar acest lucru îl face să fie şi mai îngrijorat.

Presa rusă relatează că bărbaţi din întreaga ţară primesc citaţii de la birourile de înrolare. În cele mai multe cazuri, bărbaţilor li s-a cerut pur şi simplu să îşi actualizeze dosarele; în altele, li s-a ordonat să ia parte la antrenamente militare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că trimiterea de citaţii pentru actualizarea dosarelor în birourile de înrolare este o "practică obişnuită" şi un "demers continuu".

Alte rapoarte neconfirmate din mass-media afirmă că autorităţile au cerut guvernelor regionale să recruteze un anumit număr de voluntari. Unii oficiali au anunţat înfiinţarea unor centre de recrutare cu scopul de a-i determina pe bărbaţi să semneze contracte care să le permită să fie trimişi în luptă ca soldaţi profesionişti.

Anunţurile au apărut pe site-urile guvernamentale şi pe conturile de social media ale instituţiilor şi organizaţiilor de stat, inclusiv biblioteci şi licee.

Unul dintre ele, postat de o administraţie municipală din regiunea vestică Iaroslavl, promitea o primă unică de aproximativ 3.800 de dolari pentru a se înscrie, iar dacă erau trimişi în Ucraina, un salariu lunar de până la 2.500 de dolari, plus aproximativ 100 de dolari pe zi pentru "implicarea în operaţiuni ofensive active" şi 650 de dolari "pentru fiecare kilometru de avansare în cadrul echipelor de asalt".

Anunţul afirma că soldatul va beneficia, de asemenea, de scutiri de taxe şi de rambursarea împrumuturilor, de un statut preferenţial de admitere la universitate pentru copiii săi, de compensaţii generoase pentru familia sa dacă este rănit sau ucis în luptă şi de statutul de veteran de război, care implică şi mai multe avantaje.

În oraşul siberian Novosibirsk, oficialii au cerut universităţilor, colegiilor şi şcolilor profesionale să facă reclamă pentru recruţi pe site-urile lor, a declarat Serghei Cernişov, fondatorul unei şcoli profesionale private din acest oraş.

Cernişov a postat anunţul pe contul său de socializare "pentru ca toată lumea să ştie ce pune la cale primăria noastră", dar a declarat pentru AP că nu intenţionează să îl pună pe site-ul şcolii. "Este ciudat" să vizeze elevii şcolii profesionale, a spus el.

Alte acţiuni includ întâlniri ale oficialilor de înrolare cu studenţii de la facultate şi cu şomerii, sau apeluri telefonice la bărbaţi care să se ofere voluntari.

Un moscovit care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru propria siguranţă a declarat că a primit un astfel de telefon şi a fost surprins cât de politicoasă a fost persoana: "După ce am spus 'nu', nu au existat ameninţări sau (încercări de) a mă convinge - (doar) 'Mulţumesc, la revedere'."

Au existat doar cazuri izolate în care oficialii de înrolare au exercitat într-adevăr presiuni asupra bărbaţilor pentru a se înrola, a declarat Grigori Sverdlin, fondatorul unui grup numit "Go by the Forest", care îi ajută pe bărbaţi să evite mobilizarea.

Grupul primeşte până la 100 de mesaje pe zi de la bărbaţi care cer sfaturi pentru a face faţă convocărilor sau funcţionarilor de înrolare, a spus el, comparativ cu zeci pe zi în ultimele luni. În cele mai multe cazuri, oficialii doreau să îşi actualizeze înregistrările cu adrese şi numere de telefon şi ar putea încerca să recruteze bărbaţi în timpul acestui proces.

Dar Sverdlin a spus că unele cazuri ies în evidenţă.

În regiunea Vologda, situată la aproximativ 400 de kilometri nord de Moscova, grupul a primit mesaje în care se spune că aproape toţi cei care merg la biroul de înrolare după ce au primit o citaţie "sunt obligaţi să semneze o hârtie care le interzice să părăsească regiunea", a spus el.

Avocatul Alexei Tabalov, care conduce grupul de asistenţă juridică "Şcoala de recrutare", crede că nu este nimic neobişnuit în faptul că autorităţile împart acum citaţii. Unele dintre notificări sunt în mod tradiţional transmise înainte de recrutarea de primăvară a Rusiei, programată să înceapă la 1 aprilie pentru cei eligibili pentru serviciul obligatoriu.

Toţi bărbaţii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani trebuie să servească un an în armată, dar o mare parte dintre ei evită recrutarea din motive de sănătate, iar studenţii obţin amânări. Ponderea bărbaţilor care evită recrutarea este deosebit de mare în Moscova şi în alte oraşe mari, iar mulţi dintre ei evită pur şi simplu agenţii de înrolare care poartă citaţii de recrutare.

Tabalov a declarat că bărbaţii au raportat că au mers la birourile de înrolare pentru a-şi actualiza dosarele, dar acolo au găsit funcţionari care "bat câmpii şi promovează ideea de a semna contractul, vorbesc despre cum ar trebui să îşi iubească patria şi să o apere".

El s-a îndoit că ar exista ceva care să facă voluntariatul atractiv după 13 luni de război, care a ucis şi rănit zeci de mii de oameni.

"Oamenii înţeleg deja ce înseamnă să semnezi un contract. Este puţin probabil ca cei care s-au ars o dată să cadă în aceeaşi capcană", a spus el.

Tabalov a declarat că grupul său continuă să primească mesaje de la soldaţi care doresc să îşi rezilieze contractele, dar acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal până când preşedintele Vladimir Putin nu va pune capăt mobilizării parţiale, care a început în septembrie, printr-un nou decret.

Actuala campanie de recrutare este similară cu cea promulgată vara trecută, înainte de convocarea din septembrie, a declarat Katerina Stepanenko, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului.

Atunci, autorităţile au folosit şi stimulente financiare şi au fost formate diverse batalioane de voluntari, dar efortul nu a avut în mod clar succes, pentru că Putin a recurs în cele din urmă la mobilizarea parţială.

Nu este clar dacă aceasta va reuşi sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe