Kremlinul ar putea rămâne fără „MIR” în R. Moldova: Chişinăul va analiza denunţarea acordului companiei media din CSI

Logoul companiei media „MIR”
Logoul companiei media „MIR” (newsmaker.md)

Acordul cu privire la garanţiile de drept şi internaţional în vederea activităţii libere şi independente a Teleradiocompaniei „MIR” pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi denunţat. Astfel, membrii Comisiei politică externă şi integrare europeană s-au convocat luni 20 martie, într-o şedinţă online şi au avizat pozitiv o iniţiativă a Guvernului de la Chişinău care prevede acest lucru.

Potrivit documentului, această iniţiativă urmăreşte protejarea spaţiului audiovizual naţional şi asigurarea securităţii informaţionale, ţinând cont de situaţia legată de securitatea regională şi pericolul la adresa securităţii naţionale, cauzat de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

De menţionat că „MIR” este o structură media a Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” şi „Mir 24”, care nu deţine licenţă de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului şi, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicţia Republicii Moldova.

Mai mult decât atât, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV pe teritoriul Republicii Moldova este suspendată pe perioada stării de urgenţă, după emiterea unei dispoziţii în acest sens de Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE).

Potrivit documentului, pe perioada stării de urgenţă, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Decizia privind denunţarea tratatului internaţional în vederea activităţii Teleradiocompaniei „MIR” va fi propusă spre adoptare în plenul Parlamentului.

Menţionăm că recent, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a punctat că în prezent fiecare Minister sau Agenţie din Republica Moldova a făcut o analiză proprie privind importanţa menţinerii sau retragerii din anumite acorduri din cadrul CSI.

„Procesul de retragere (din cadrul CSI) este, de fapt, un proces care durează un pic mai mult. Anumite acorduri deja sunt în acest proces, dar viteza acestui proces depinde de fiecare instituţie în parte şi fiecare instituţie în parte, de fapt, determină ritmul retragerii din acordurile care vizează un domeniu sau altul”, a menţionat Popescu.

Cât despre o decizie definitivă de ieşire a Republicii Moldova din CSI, diplomatul moldovean a subliniat că este o discuţie politică, care are loc la un nivel mai larg.

„Evident, agresiunea Federaţiei Ruse contra Ucrainei, dar şi faptul că în această instituţie cea mai mare parte a acordurilor nu este respectată în general şi, mai ales, faţă de Republica Moldova nu au fost respectate foarte multe angajamente luate, inclusiv respectul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea noastră sau Acordul de liber schimb din CSI, evident, ridică foarte mari semne de întrebare asupra acestei situaţii”, explică şeful Ministerului de Externe şi Integrare Europeană de la Chişinău.

Amintim că la finele anului trecut, Comisia Situaţii Excepţionale (CSE) de la Chişinău a aprobat suspendarea pe perioada stării de urgenţă a licenţelor de emisie a şase posturi de televiziune din Republica Moldova. Este vorba de Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV, posturi care retransmit buletine de ştiri şi emisiuni socio-politice din Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe