O lege rusă privind cenzura a intrat în vigoare
alte articole
O lege, care permite guvernului rus să blocheze anumite site-uri, a intrat în vigoare joi. Aceasta a fost concepută pentru a viza site-urile dăunătoare pentru copii – dar vizează şi site-urile considerate extremiste.
Criticii acuză guvernul de crearea unui instrument ce ar putea închide site-urile de opoziţie şi crea un climat de cenzură pe scară largă în Rusia.
Atunci când proiectul de lege a fost propus în luna iulie, site-ul Wikipedia în limba rusă şi-a suspendat temporar activitatea în semn de protest împotriva măsurii. Acesta a trecut în luna iulie şi a fost semnat de preşedintele Vladimir Putin. O aprobare juridică nu este necesară pentru a bloca un site.
Grupul pentru libertatea presei, Reporteri Fara Frontiere, a declarat că Kremlinul va abuza probabil de lege.
"Suntem forţaţi să concluzionăm că nu există voinţă politică pentru a rezolva contradicţiile legii şi a-i elimina pe cei care reprezintă ameninţări la adresa libertăţii, în ciuda criticilor multiple la adresa legii", a afirmat grupul într-un comunicat.
Grupul a declarat că Rusia doreşte să redefinească sensul cuvântului trădare şi să crească sancţiunile pentru condamnările de blasfemie.
"Luate per total, cele mai recente iniţiative legislative din Duma de Stat [Parlamentului rus] par să fie un atac la adresa libertăţii de a difuza informaţii", a spus el.
Unii se tem că autorităţile ar putea planta materiale şi conţinuturi interzise pe site-urile de opoziţie, creând un motiv pentru a închide site-urile, în conformitate cu Radio Europa Liberă.
Agenţia responsabilă de punerea în aplicare a legii, Roskomnadzor, va notifica un operator de site web atunci când este descoperit un conţinut ilegal, explică un articol al publicaţiei finanţate de stat, Russia Today. În cazul în care conţinutul nu este eliminat în termen de 48 de ore, site-ul va fi blocat de furnizorii de Internet din Rusia.