Kremlinul sporeşte bugetul aparatului de propagandă

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

În ciuda unei ruble în cădere liberă cât şi a multor alte probleme economice generate de sancţiunile Occidentului, guvernul rus a anunţat o creştere substanţială a finanţării acordate trusturilor media conduse de stat, o mişcare legată de dorinţa Kremlinului de a câştiga simpatii peste graniţă, potrivit Moscow Times.

Măsura – care a fost stipulată în bugetul federal al Rusiei pentru 2015-17 – are loc într-o perioadă de importanţă pentru media rusă.

Moscova şi-a manifestat clar intenţia de a televiza propriile discursuri audienţelor internaţionale, într-o încercare de a contracara trusturile media occidentale care transmit ştiri despre situaţia îngrijorătoare din Rusia.

Parlamentarii ruşi promovează acum o legislaţie pentru a diminua prezenţa mass mediei străine în media şi pe teritoriul Rusiei. Duma de Stat a aprobat marţi o lege care limitează deţinerea de către străini a mai mult de 20% din activele mediei ruse, o reducere semnificativă de la maximul existent în trecut de 50%.

Postul RT, care a primit 11,87 de miliarde de ruble (310 milioane USD) într-o finanţare în acest an, va mai primi 15,38 de miliarde de ruble (400 de milioane de USD) în 2015, o cifră cu aproape 30% mai mare decât bugetul care i-a fost alocat iniţial în 2014-2016. Aceasta reprezintă o creştere a finanţării de 41% de la ceea ce guvernul rus plănuia original să acorde trustului RT în 2015, potrivit RBC.

Finanţarea statului din 2015 va fi alocată şi pentru Rossiya Segodnya – o agenţie de ştiri globală construită pe vestigiile agenţiei lichidate Ria Novosti – reprezintă triplarea sumei plănuită iniţial de autorităţi ajungând la 6,48 de miliarde de ruble (170 de milioane de dolari).

Bugetul din intervalul 2015 şi 2017, cel mai mare al Rusiei de la începerea crizei globale financiare din 2008, alocă alte fonduri canalelor domestice de stat, incluzând canalele All-Rusia State Television şi Radio Broadcasting Company.

Media de stat rusă, aparat de propagandă şi manipulare

Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) au anunţat că mai multe medii de stat ruse folosesc tehnologia de manipulare subliminală numită ”al 25-lea cadru”, o metodă interzisă de legislaţia internaţională cât şi de cea rusă.

Pe fondul acestor dezvăluiri, Ucraina şi Republica Moldova au interzis difzarea pe teritoriul lor a peste 15 posturi de televiziune ruse, inclusiv Rossia 24, Russia Today, RBK-Tv şi Life News.

Şeful serviciului de presă al (SBU), Marina Ostapenko, exemplificat folosirea tehnicilor de incitare la ură şi agresivitatea prin folosirea cadrelor difuzate de televiziunea Rossia 24.

Tehnicile de manipulare sunt catalogate de experţi drept unelte de război, care amplifică sentimentele negative ale populaţiei atât în general cât şi vizavi de subiectele vizate.

De exemplu, în ultima perioadă, mass media rusă a fost inundată cu simboluri şi teze care vizează aşa zisul ”nazism” şi ”fascism” din Ucraina şi Europa, acestea fiind ulterior încadrate în discursurile liderilor de la Kremlin pentru a instiga populaţia.