"Kremlinul a luat Bielorusia ca ostatic nuclear" - Ucraina critică dur planul lui Putin de plasare a armelor nucleare

Oleksiy Danilov - şeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare
Oleksiy Danilov - şeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (Youtube - captură ecran)

Un consilier de securitate de top al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a criticat dur, duminică, planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Bielorusia, susţinând că acestea sunt menite să destabilizeze această ţară luată "ostatică" de Moscova, informează Reuters.

Reacţia Ucrainei vine după ce preşedinţele rus Vladimir Putin şi-a anunţat decizia sâmbătă, trimiţând un avertisment către NATO cu privire la sprijinul militar acordat Ucrainei şi escaladând o situaţie de impas cu Occidentul.

Cu toate că demersul lui Putin nu este chiar o surpriză, acesta este unul dintre cele mai pronunţate semnale nucleare ale Rusiei de la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu 13 luni.

Oleksi Danilov, şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a numit-o "un pas spre destabilizarea internă a ţării", adăugând că maximizează ceea ce el a numit nivelul de "percepţie negativă şi respingere publică" a Rusiei şi a lui Putin în societatea bielorusă.

"Kremlinul a luat Bielorusia ca ostatic nuclear", a scris el pe Twitter.

Un alt consilier de rang înalt al lui Zelenski a ironoizat, duminică, planul lui Putin, spunând că liderul rus este "prea previzibil".

"Făcând o declaraţie despre arme nucleare tactice în Bielorusia, el recunoaşte că îi este frică să piardă şi tot ce poate face este să sperie cu tactici", a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

Washingtonul, cealaltă superputere nucleară a lumii, a minimalizat îngrijorările legate de anunţul lui Putin şi de potenţialul ca Moscova să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

"Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria postură nucleară strategică şi nici indicii că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară. Rămânem angajaţi în apărarea colectivă a alianţei NATO", a declarat un înalt oficial al administraţiei americane.

Oficialul a precizat că Rusia şi Bielorusia discută de ceva timp despre transferul de arme nucleare.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, au declarat într-o notă, sâmbătă seara târziu, că riscul de escaladare la un război nuclear "rămâne extrem de scăzut".

"ISW continuă să aprecieze că Putin este un actor care are aversiune faţă de risc şi care ameninţă în mod repetat că va folosi arme nucleare fără intenţia de a le duce la îndeplinire pentru a înfrânge hotărârea Occidentului", a scris acesta.

Cu toate acestea, Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare a calificat anunţul lui Putin drept o escaladare extrem de periculoasă.

"În contextul războiului din Ucraina, probabilitatea unei erori de calcul sau a unei interpretări greşite este extrem de mare. Împărtăşirea armelor nucleare înrăutăţeşte foarte mult situaţia şi riscă consecinţe umanitare catastrofale", a declarat aceasta pe Twitter.

Context

Cu toate că Vladimir Putin a afirmat că preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko ar fi cerut de mult timp desfăşurarea, nu a existat nicio reacţie imediată din partea lui Lukaşenko.

Deşi armata bielorusă nu a luptat în mod oficial în Ucraina, Minskul şi Moscova au o relaţie militară strânsă. Anul trecut, Minskul a permis Moscovei să folosească teritoriul bielorus pentru a trimite trupe în Ucraina, iar cele două naţiuni au intensificat antrenamentele militare comune.

Duminică, Putin a negat, de asemenea, că Moscova creează o alianţă militară cu Beijingul şi a afirmat, în schimb, că puterile occidentale construiesc o nouă "axă" similară parteneriatului dintre Germania şi Japonia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"De aceea, analiştii occidentali... vorbesc despre faptul că Occidentul începe să construiască o nouă axă similară cu cea creată în anii 1930 de către regimurile fasciste din Germania şi Italia şi Japonia militaristă", a declarat Putin.

Aceasta a fost reluarea unei teme pe care a folosit-o adesea în descrierea războiului din Ucraina - că Moscova luptă împotriva unei Ucraine aflate în ghearele unor presupuşi nazişti, susţinută de puterile occidentale care ameninţă Rusia.

Ucraina - care a făcut parte din Uniunea Sovietică şi care a fost şi ea devastată în mâinile forţelor lui Hitler - respinge aceste paralele ca pretexte false pentru un război de cucerire imperială.

Pe câmpul de luptă, Ucraina a dat dovadă de mai mult optimism în ultimele zile cu privire la bătălia brutală de luni de zile pentru oraşul Bahmut din estul ţării.

Bahmut este o ţintă majoră a Rusiei, care încearcă să captureze în totalitate regiunea industrializată Donbas din Ucraina. La un moment dat, comandanţii ruşi şi-au exprimat încrederea că oraşul va cădea în curând, dar astfel de afirmaţii s-au diminuat pe fondul luptelor grele.

Forţele ucrainene au reuşit să atenueze ofensiva Rusiei în Bahmut şi în jurul acestuia, unde situaţia se stabilizează, a declarat sâmbătă comandantul suprem, generalul Valeri Zalujnîi

Putin a comparat acţiunile sale cu ale SUA, care îşi staţionează armele în Europa, şi a declarat că Rusia nu va transfera controlul armelor Bielorusiei. Totuşi, aceasta ar fi prima dată de la mijlocul anilor '90 încoace când Rusia îşi plasează astfel de arme în afara ţării.