Klaus Iohannis: "Am decis să retrag ordinul Steaua României domnului Laszlo Tokes"

Epopeea retragerii decoraţiei lui Laszlo Tokes ia sfârşit. Klaus Iohannis a tranşat problema, decizând să-l lase pe fostul europarlamentar fără distincţia pe care o deţinea din 2009.
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)
Loredana Diacu
03.03.2016

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, că i-a retras decoraţia lui Laszlo Tokes, care, reamintim, a fost acuzat că a solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei. Tokes, la momentul respectiv europarlamentar din partea României, a negat acuzaţiile, acuzând o eroare de traducere.

"Decoraţia domnului László Tőkés, care i-a fost atribuită în 2009 de către Preşedintele României şi, în urma unor declaraţii făcute de domnul Tőkés, Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii.
Domnul Tőkés s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere.

În consecinţă, chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. După părerea mea, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri când analizăm această speţă: cel care acordă o distincţie vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României.

Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul "Steaua României" domnului László Tőkés.", a declarat Iohannis.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins recent acţiunea în instanţă a lui Laszlo Tokes, care a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" de a-i retrage distincţia primită în 2009.

Cererea de anulare a actului a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti ca inadmisibilă. Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Reamintim că, în vara lui 2013, mai exact pe 27 iulie, Laszlo Tokes, care deţinea statutul de europarlamentar, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Această cerere a determinat valuri de indignare şi propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes, care reprezenta România în Parlamentul de la Bruxelles.

În consecinţă, Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României", sesizat de europarlamentarul PSD Corina Creţu, a decis, după îndelungi tergiversări şi amânări, inclusiv pe lipsă de cvorum, să-i retragă distincţia lui Tokes, pe motiv că "declaraţiile, iniţiativele politice, atitudinile revizioniste şi instigările la ură interetnică, ale domnului europarlamentar român îl (...) dezonorează pe purtătorul însemnelor şi creează prejudicii morale celorlalţi membri ai Ordinului, (...) şi sfidează şi calitatea sa de europarlamentar român, situaţie pe care o sesizăm şi Parlamentului European".

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a hotărât să îi retragă distincţia lui Tokes la finele lui 2013, iar acesta a atacat, pe 6 ianuarie, decizia în instanţă, considerând-o nelegală şi nefondată.

Tokes a fost decorat în decembrie 2009, de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la Revoluţie, izbucnită în Timişoara, punctul focal fiind grupul de persoane ce încercau să împiedice evacuarea lui Laszlo Tokes, pastor la vremea respectivă, din locuinţa pe care o ocupa, asimilând evacuarea acestuia cu un nou atac tipic comunist împotriva religiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor