Kievul solicită sprijin militar de la ”partenerii responsabili” NATO şi UE

În cadrul unui interviu care urmează să fie publicat duminică în presa germană, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, face apel la Alianţa Nord Atlantică şi Uniunea Europeană să acorde sprijin militar armatei ucrainene care se confruntă cu forţele pro-ruse, afirmând că alianţa militară Occidentală are nevoie de o nouă strategie faţă de Ucraina, potrivit New York Times.
Miniştrii de Externe ai Franţei, Laurent Fabius, Germaniei, Frank-Walter Steinmeier (SPD) şi Ucrainei, Pavlo Klimkin, în timpul unei conferinţe de presă la Ministerul de externe de la Berlin. (youtube.)
P. P.
17.08.2014

În cadrul unui interviu care urmează să fie publicat duminică în presa germană, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, face apel la Alianţa Nord Atlantică şi Uniunea Europeană să acorde sprijin militar armatei ucrainene care se confruntă cu forţele pro-ruse, afirmând că alianţa militară Occidentală are nevoie de o nouă strategie faţă de Ucraina, potrivit New York Times.

Războiul ce durează de patru luni în estul Ucrainei a ajuns într-o fază critică săptămâna aceasta, în timp ce noul lider al forţelor pro-Rusia a anunţat că a primit echipament militar şi soldaţi din Rusia, cu ajutorul cărora va lansa o contra-ofensivă majoră împotriva armatei ucrainene. În prezent, forţele ucrainene sunt atacate cu artileria grea din Rusia, care amplifică intenţionat conflictul.

În acest context, Klimkin a declarat că UE şi NATO trebuie să ia în considerare ce pot face şi ce vor face în cazul în care regulile vor fi încălcate, adăugând că scenariul peninsulei Crimeea se repetă acum în Doneţk şi Lugansk.

”Chiar este o întrebare dură pentru Uniunea Europeană şi NATO: Ce pot face dacă un război este practic… căutat în Europa de o ţară europeană?”, a declarat acesta referindu-se la Rusia.

”Iar din acest motiv, dacă ei vor spune ”Nu putem face prea mult acolo”, se pune întrebarea: Cum poţi fi văzut tu în continuare drept un partener responsabil ?”, a subliniat Klimkin.

Întrebat dacă face apel la UE şi NATO pentru ajutor militar, Klimkin a declarat: ”Da, bineînţeles. Avem nevoie de ajutor militar deoarece dacă primim un astfel de ajutor, ar fi mai uşor pentru trupele noastre să acţioneze”.

Ucraina se confruntă cu o situaţie economică şi financiară dură aşa că are nevoie de ajutor acum, dar va înapoia acest ajutor în viitor. Odată cu ajutorul direct, ţara are de asemenea nevoie ca UE să o ajute la implementarea noilor reforme, a mai explicat Klimkin.

NATO trebuie să adopte o nouă strategie faţă de Ucraina, a subliniat acesta.

Întrebat ce rezultat aşteaptă de la summit-ul NATO din luna septembrie, Klimkin a declarat că ar dori ca Ucraina să obţină susţinere politică, mai mult ajutor militar, în implementarea reformelor şi în domenii precum ”combaterea terorismului” şi securitatea cibernetică.

Nu se pune însă probleme ca Ucraina să devină un membru NATO în acest moment, a mai adăugat Kimlin, explicând că, deocamdată, nu există un consens intern în acest sens.

Pericolul invaziei ruse este omniprezent iar trupele ucrainene sunt atacate aproape zilnic din teritoriul rus, în timp ce Rusia introduce soldaţi şi armament în ţară, a tras un semnal de alarmă ministrul.

Ucraina va ”lupta până în ultimul moment” pentru Crimeea, Doneţk şi Lugansk, a subliniat Klimkin, după ce vineri, Kievul a distrus o parte dintr-o coloană de autovehicule blindate care a intrat pe teritoriul său venind din Rusia în timpul nopţii.

Întrebat de ce Kievul nu a decretat starea de război, ministrul a afirmat că acest lucru va înrăutăţii condiţiile pentru civili după ce comandanţii militari vor deveni mai duri în teritoriu iar multe legi nu se vor mai aplica.

Klimkin se va întâlni cu omologii săi din Rusia, Germania şi Franţa în Berlin, duminică, pentru a discuta despre războiul din Europa de Est. Guvernul francez a declarat că speră ca această întâlnire să reprezintă primul pas către un summit de pace Ucraina – Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor