Acuzat de hacking, fiul unui parlamentar rus este reţinut în arest de SUA

(photos.com)

James Donohue, un judecător din Washington, a decis ca Roman Seleznev, fiul unui parlamentar rus, acuzat de hacking, să fie reţinut în arest până la începutul procesului, în luna octombrie, relatează Reuters.

Rusul este acuzat că s-a infiltrat în baza de informaţii a unei companii americane, furând mai multe informaţii bancare personale, inclusiv datele cardurilor de credit. Procurorii au motivat reţinerea acestuia susţinând că există riscul ca Seleznev să fugă din ţară.

Arestarea a intensificat tensiunile dintre cele două ţări, care se aflau deja într-un punct tensionat după invazia rusă din Ucraina. La scurt timp după ce a fost anunţată arestarea lui Seleznev, luna trecută, ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite că încălcă un tratat bilateral.

Moscova a cerut eliberarea imediată a acestuia, iar avocatul lui Seleznev, Jenny Durkan, a cerut eliberarea din custodie până la începutul procesului. Judecătorul a respins cererea acestuia arătând că Seleznev călătoreşte frecvent peste graniţe, are acces la banii din diferite conturi bancare în întreaga lume şi are abilitatea să creeze documente de identitate false, ceea ce măreşte şansele ca acesta să fugă din ţară.

Seleznev se confruntă cu multiple acuzaţii, printre care fraudă bancară, deteriorarea unui computer protejat, furt de informaţii dintr-un computer protejat şi furt grav de identitate, au anunţat procurorii. Printre acuzaţiile aduse, se precizează că, în perioada 2009-2011, Seleznev s-a infiltrat într-un sistem de vânzare retail pentru a fura datele cardurilor de credite.

Tatăl bărbatului, Valery Seleznev, adjunct în Duma de Stat, a transmis că intenţionează să ia orice măsură este necesară pentru a-şi proteja fiul.

„Acuzatul are dreptul la orice protecţie oferită de sistemul nostru, dar nu îi va fi permis niciun privilegiu”, a declarat Durkan.