Titus Corlăţean: UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare

Miniştrii de externe ai ţărilor UE au discutat vineri, la Bruxelles, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe (CAE), situaţia din estul Ucrainei, ministrul român de externe, Titus Corlăţean arătând că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situaţia în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei.
Titus Corlăţean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.08.2014

Miniştrii de externe ai ţărilor UE au discutat vineri, la Bruxelles, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului de Afaceri Externe (CAE), situaţia din estul Ucrainei, ministrul român de externe, Titus Corlăţean arătând că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situaţia în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă remis de MAE, miniştrii de externe au salutat eforturile de asistenţă umanitară ale ONU şi au exprimat intenţia Uniunii de a contribui la acestea.

În contextul tensiunilor create de insistenţa Rusia a trimite un convoi umanitar spre Ucraina, convoi care s-ar putea dovedi "un cal troian" participanţii la CAE au subliniat că orice livrare de asistenţă umanitară, începând cu Federaţia Rusă, trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu principiile în domeniu şi numai cu consimţământul autorităţilor ucrainene.

De asemenea, şefii diplomaţiilor UE au subliniat că orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina, chiar şi sub pretextul unei intervenţii umanitare, va fi tratată ca o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi au reluat solicitarea adresată Rusiei de a opri imediat fluxul de material şi personal militar înspre Ucraina.

În context, miniştrii de externe ai ţarilor UE au solicitat extinderea Misiunii de Observare a OSCE la toate punctele de trecere a frontierei ruso-ucrainene care nu se află sub controlul deplin al autorităţilor ucrainene. Participanţii la CAE au ajuns la concluzia că motivele pentru care UE a impus sancţiuni Rusiei – legate de încălcarea gravă a legislaţiei internaţionale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi destabilizarea Ucrainei – sunt încă valide.

În consecinţă, concluziile adoptate de miniştri fac referire la considerarea unor paşi suplimentari în domeniul măsurilor restrictive, dacă situaţia din teren o va impune, informează MAE în comunicatul remis Epoch Times.

De asemenea, participanţii la reuniune "şi-au exprimat regretul faţă de impunerea, de către Rusia, a măsurilor de interzicere a anumitor importuri din spaţiul UE şi au solicitat Comisiei Europene să continue analiza impactului acestor acţiuni şi elaborarea unor măsuri de răspuns adecvate."

În cadrul reuniunii extraordinare de vineri, şefii diplomaţiilor europene au lansat un apel tuturor statelor şi actorilor din regiune să permită accesul imediat, nerestricţionat şi în siguranţă la locul prăbuşirii zborului MH17, în vederea reluării anchetei internaţionale şi repatrierii trupurilor neînsufleţite nerecuperate încă. Reamintim că în echipele internaţionale trimise la faţa locului au fost nevoite să se retragă înainte de recuperarea tuturor rămăşiţelor victimelor tragediei aviatice, datorită reizbucnirii conflictelor în zonă.

Totodată, miniştrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei soluţii politice sustenabile la criza actuală din Ucraina. În acest sens, au exprimat disponibilitatea Uniunii de a găzdui la Bruxelles, în luna septembrie 2014, o reuniune ministerială cu participarea SUA, Ucrainei şi Federaţiei Ruse.

Titus Corlăţean, şeful diplomaţiei române, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din estul Ucrainei, agravată de continuarea acordării de către Federaţia Rusă de sprijin militar separatiştilor din estul Ucrainei şi de faptul că Rusia nu îşi utilizează suficient influenţa asupra liderilor separatişti, în vederea încetării violenţelor.

Ministrul român de externe a semnalat necesitatea respectării prevederilor şi principiilor legislaţiei internaţionale în procesul de acordare a oricărui tip de asistenţă umanitară.

"Lipsa unei îmbunătăţiri concrete a situaţiei de securitate în estul Ucrainei şi neangajarea reală a Moscovei în vederea de-escaladării, justifică menţinerea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană." consideră Corlăţean, care a arătat că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situaţia în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei".

De asemenea, ministrul Corlăţean a subliniat "necesitatea angajării Moscovei într-un dialog onest şi constructiv", ca singura modalitate de soluţionare politică a actualei crize.

În context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat discrepanţa vizibilă între continuarea livrărilor de tehnică militară rusească către grupurile separatiste şi oferta de asistenţă umanitară pentru Ucraina.

Ministrul Corlăţean a reiterat necesitatea unui sprijin solid al UE, coordonat cu partenerii euro-atlantici, pentru procesul de stabilizare şi reformă al Ucrainei şi a reconfirmat sprijinul consecvent acordat Ucrainei de către România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor