Raport: NATO insuficient de pregătit în cazul unui atac rusesc

NATO nu va putea să respingă un potenţial atac al Rusiei pe flancul său estic, conform unui raport intern citat vineri de publicaţia germană Der Spiegel.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

“Abilitatea NATO de a oferi la nivel logistic un ajutor rapid în teritoriul foarte extins aflat sub responsabilitatea comandamentului european s-a redus de la sfârşitul Războiului Rece”, a afirmat Der Spiegel, citând raportul.

Chiar şi întărirea Forţei de Răspuns a NATO (NRF) a eşuat să ofere asigurări că ar putea “reacţiona rapid şi – dacă este necesar – în mod durabil”.

Raportul a susţinut că structura de comandă redusă de la prăbuşirea comunismului ar fi unul dintre elementele esenţiale care au subminat capabilităţile de apărare ale alianţei.

Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a NATO, a refuzat să comenteze această problemă dar a precizat că “forţele alianţei nu au fost de decenii atât de bine pregătite şi capabile să se desfăşoare” cum sunt în prezent.

Lungescu a afirmat că s-au depus eforturi pentru a se obţine asigurări că structura de comandă a NATO rămâne “robustă, agilă şi corespunzătoare pentru a răspunde”.

Structura de comandă a Alianţei va fi discutată în luna noiembrie în cadrul unei întâlniri a miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO.

Relaţiile dintre NATO şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, ajungându-se în acest punct din cauza rolului Moscovei în conflictul separatist din Ucraina.

După ce Rusia a anexat peninsula ucrainană Crimeea în 2014, NATO a suspendat cooperarea militară şi civilă cu Moscova, în condiţiile în care Ucraina şi-a anunţat intenţia de aderare la alianţa militară vestică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe