De teama Rusiei, Finlanda ordonă cel mai mare exerciţiu militar. Forţele americane invitate

Soldaţi finlandezi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2017

Ministrul finlandez al Apărării doreşte să aducă soldaţi americani în Finlanda pentru a participa la cel mai mare exerciţiu militar ce va fi organizat în această ţară, pe fondul amplificării agresiunii ruseşti.

După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, pericolul pentru Peninsula Scandinavia a crescut semnificativ şi, acum, Finlanda doreşte să îşi întărească apărarea.

Jussi Niinisto, ministrul finlandez al Apărării, a invitat forţele americane să participe la un exerciţiu militar masiv, care ar putea avea loc în 2020.

El a declarat reporterilor: “Finlanda a participat la toate tipurile de exerciţii în ultimii ani. Este timpul să găzduim şi noi unul similar”.

Suedia a organizat un exerciţiu militar în luna septembrie, numit “Aurora”, care a inclus trupe din Franţa, SUA, ţările nordice şi baltice, precum şi 19.000 soldaţi suedezi. Dacă Finlanda organizează un exerciţiu similar, acesta ar fi cel mai mare exerciţiu ce va avea loc în această ţară.

Niinisto a adăugat: “Suedia a declarat că este pregătită să participe. Dar, până acum, am ridicat această problemă doar cu omologii mei şi am deschis calea pentru mai multe discuţii”.

Oficialul finlandez a făcut comentariile în timp ce secretarul american al Apărării, James Mattis, a ajuns în capitala finlandeză pentru a participa la o întâlnire a Grupului Nordic, un forum al apărării care include Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia şi Suedia.

În 2015, Grupul Nordic a declarat că Rusia este cea mai mare provocare pentru securitatea Europei şi a decis să depună eforturi pentru a apăra mai bine regiunea în faţa agresiunii Moscovei.

Luna trecută, Norvegia a declarat că un atac electronic care a blocat GPS-urile la cursele aeriene a provenit din Rusia şi a avut loc în perioada în care forţele lui Putin desfăşurau un exerciţiu militar comun cu Belarus, numit Zapad 2017.

Finlanda, care are graniţă comună cu Rusia pe o porţiune de 1.300 km, a luat măsuri pentru a dezvolta relaţiile cu Occidentul, iar întâlnirea lui Niinisto cu preşedintele american Donald Trump în luna august este o dovadă suplimentară a amplificării relaţiilor Finlandei cu SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor