Khartoum încalcă Pactul de neagresiune

Sudanul de Sud acuza Sudanul că a bombardat obiective din sud, la numai câteva zile de când cele două părţi au semnat un acord de neagresiune. Afirmaţia ameninţă deja discuţiile problematice cu privire la împărţirea veniturilor din petrol.
Negociatorul-şef al Sudanului de Sud de la Uniunea Africană (UA), Pagan Amum, la o conferinţă de presă din capitala Etiopiei, Addis Ababa, 27 ianuarie 2012. (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.02.2012

Sudanul de Sud acuza Sudanul că a bombardat obiective din sud, la numai câteva zile de când cele două părţi au semnat un acord de neagresiune. Afirmaţia ameninţă deja discuţiile problematice cu privire la împărţirea veniturilor din petrol.

Negociatorul-şef al Sudanului de Sud de la Uniunea Africană (UA), Pagan Amum, a declarat că mai multe jeturi sudaneze au bombardat o zonă în partea de sud a statului Unity, nu departe de graniţa dintre cele două ţări în litigiu. El a dat câteva detalii, afirmând că tocmai primise vestea atacului.

Acest bombardament ar fi prima încălcare a acordului de neagresiune semnat vineri, la începutul unei runde de discuţii asupra petrolului şi a altor probleme litigioase. Amum a acuzat Khartoum de continuarea încercărilor sale de a destabiliza frontiera.

"Acesta este un semn rău că guvernul din Sudan nu este serios în ceea ce priveşte non-agresiunea, dar ne-am exprimat speranţa că guvernul sudanez îşi va termina acum atacurile asupra Sudanului de Sud, în special în zonele de bombardament", a spus Amum.

Vorbind cu reporterii, Amum a declarat că sudul continuă să adopte o linie dură privind problema principală, în cele şase zile de discuţii - acea de partajare a veniturilor din petrol. El a afirmat că orice decizie de a redeschide conducta, care transporta petrol de la sud pe pieţele internaţionale ar putea veni numai după Khartoum va plăti pentru petrolul luat din conducta în timp ce disputa plăţile luna trecută.

"Nu există nici o modalitate pentru noi de a relua activitate în afară cazului în care guvernul din Sudan plăteşte sudului valoarea de piaţă a petrolului pe care l-au furat, care depăşeşte 500 milioane de dolari. Noi nu putem exporta petrol în cazul în care nu este sigur, în cazul în care guvernul din Sudan practică pirateria de stat. Ar fi periculos pentru noi de a trimite chiar şi un baril, nu milioane ", a notat Amum.

Sudanul de Sud a luat cea mai mare parte a petrolului sudanez, când a devenit independentă anul trecut, dar petrolul trebuie să treacă prin partea de nord pentru a ajunge la portul Sudan de la Marea Roşie.

Negociatorii din Khartoum nu au vorbit cu reporterii după ce au părăsit sediul Uniunii Africane, unde cele două părţi au informat Uniunea Africană pentru pace şi Consiliul de Securitate.

Discuţiile mediate de fostul preşedinte sud-african Thabo Mbeki, sunt de aşteptat să se desfăşoare cel puţin până miercuri, dar diplomaţii apropiaţi negocierilor afirmă că pot fi prelungite în cazul în care există orice semn de un acord care ar putea deschide conducta de petrol.

Experţii afirmă că închiderea conductei costă ambele ţări sute de milioane de dolari pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor