Ministrul suedez de externe bantuit de acuzatii legate de crime de razboi

Arestarea a doi jurnalisti suedezi in Etiopia a adus in centrul atentiei activitatile lipsite de etica sau chiar infractionale ale companiilor petroliere. Ea a complicat si mai mult o dezbatere in curs de desfasurare cu privire la implicarea precedentului ministrul suedez de externe, Carl Bildt, in industria de petrol din Africa, si daca el trebuie sau nu sa fie cercetat pentru complicitate la crime impotriva umanitatii.
Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt (Johnathan Nackstrand / AFP / Getty Images)
Aron Lamm
27.10.2011

Arestarea a doi jurnalisti suedezi in Etiopia a adus in centrul atentiei activitatile lipsite de etica sau chiar infractionale ale companiilor petroliere. Ea a complicat si mai mult o dezbatere in curs de desfasurare cu privire la implicarea precedentului ministrul suedez de externe, Carl Bildt, in industria de petrol din Africa, si daca el trebuie sau nu sa fie cercetat pentru complicitate la crime impotriva umanitatii.

Pe 1 iulie, doi jurnalisti suedezi independenti, care calatoreau alaturi de fortele rebele din zona Ogaden, au fost arestati in timpul unui schimb de focuri cu fortele guvernamentale etiopiene. Lucrand la un articol pentru revista de renume Filter, fotograful Johan Persson, 29 de ani, si reporterul Martin Schibbye, 30 de ani, au fost raniti usor si luati in custodie. Cu toate acestea, necazurile lor abia au inceput.

Locuitorii din zona Ogaden, initial parte a Somaliei, au luptat pentru independenta fata de Etiopia de la sfarsitul anilor '70. Astazi, zona este interzisa accesului pentru straini, suedezii aflandu-se in acea zona in mod ilegal. Guvernul etiopian i-a acuzat de complotare cu rebelii si sunt in prezent judecati in capitala Addis Abeba.

Schibbye si Persson au pledat vinovati pentru intrarea ilegala in Etiopia dar neaga orice implicare in conflict. Deoarece grupul separatist ONLF din Ogaden este considerat o organizatie terorista de guvernul etiopian, suedezii sunt acum judecati pentru terorism si se confrunta cu perspectiva de a sta zeci de ani intr-o inchisoare etiopiana.

Interesele petroliere ale lui Bildt

Evenimentele au pus gaz pe foc in legatura cu o dezbatere asupra implicarii ministrului suedez de externe, Carl Bildt, in compania petroliera Lundin Petroleum. Intre 2000 si 2006, Bildt a fost un membru al Consiliului de Administratie al Lundin, iar in acest timp se poate ca societatea sa fi fost implicata in crime impotriva umanitatii si crime de razboi, potrivit unui raport al ECOS (Coalitia Europeana pentru Petrolul din Sudan).

Intre anii 1997 si 2003, Lundin Petroleum a fost activa in zona recunoscuta acum ca Sudanul de Sud, dar care a fost apoi sfasiata de razboiul civil purtat intre guvernul central de la Khartoum si fortele rebele. In aceasta perioada, guvernul a folosit tactici de genocid similare cu cele utilizate in zona Darfur, indepartand populatia pentru a asigura resursele de petrol. Apoi le-a exploatat impreuna cu Lundin.

Conform raportului "Datorie Neplatita," peste 12.000 de civili au fost ucisi si aproximativ altii 200.000 au fugit in calea atacurilor militiei calare si ale fortelor armate. Alte atrocitati, cum ar fi violul, jaful, incendierea, inrobirea, tortura si recrutarea fortata de minori au avut de asemenea loc.

Lundin si alte companii petroliere internationale ar fi trebuit sa fie constiente de situatie dar ele au continuat sa colaboreze cu guvernul si chiar au furnizat acces la un drum strategic si un pod care ar fi ajutat fortele guvernamentale sa isi desfasoare atacurile impotriva civililor. In acest fel, ele pot fi complice la crime de razboi si crime impotriva umanitatii, a concluzionat raportul. Acesta sustine ca societatile implicate ar trebui investigate si ca ele ar trebui sa plateasca despagubiri in valoare de 300 milioane de dolari, pentru numeroasele victime ale acestor crime.

Bildt a negat ca ar fi stiut de atrocitati si a spus intr-un interviu la revista Veckans Affarer, in februarie 2011, ca raportul ECOS a exagerat numarul de persoane din zona. Ca urmare a raportului ECOS, o ancheta penala suedeza a fost lansata in iunie 2010 dar Bildt nu s-a aflat printre oamenii recent chemati la prima runda de interogari.

Ciocnirea unor interese

Bildt, un fost premier al Suediei, a avut de-a face cu crime de razboi in activitatea sa anterioara, in calitate de reprezentant al UE si reprezentant special al ONU in Balcani, aceste acuzatii impotriva sa fiind extem de jenante.

In cazul celor doi jurnalisti retinuti, un nou strat s-a adaugat peste situatie. S-a dovedit ca jurnalistii mergeau in Ogaden sa investigheze Lundin Petroleum si filialele sale de acolo, si ar fi putut, prin urmare, sa scoata la iveala informatii potential daunatoare pentru Bildt.

Bildt a negat aceasta ciocnire de interese in maniera lui increzatoare, argumentand ca Lundin nu facea afaceri in Etiopia cat timp el a lucrat pentru companie, ignorand cererile opozitiei pentru demisia sa. Dar, atata timp cat in centrul atentiei mass-media sunt reporterii retinuti iar ancheta impotriva Lundin este in desfasurare, se pare ca povestea va continua sa ii bantuie pe Bildt si guvernul conservator suedez.

Procesul impotriva lui Persson si Schibbye a fost deschis pe 18 octombrie si a fost suspendat pe 20 octombrie, dar va fi reluat pe 1 noiembrie si poate dura mai multe luni. Daca vor fi condamnati de terorism suedezii se pot confrunta cu pana la 40 de ani de inchisoare. Bildt a declarat ca daca sunt intr-adevar condamnati, guvernul suedez va cere guvernului etiopian, care primeste ajutor substantial din Suedia, sa ii amnestieze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor