Kerry şi Lavrov nu au ajuns la un acord final privind Siria

Cei doi lideri au lăudat paşii făcuţi în Geneva pentru a soluţiona războiul din Siria, dar cele două tabere încă nu au ajuns la un acord care va asigura un armistiţiu la nivel naţional.
Secretarul de stat american John Kerry (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov îşi strâng mâinile în timpul unei întâlniri la Geneva, 26 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.08.2016

După aproximativ 10 ore de discuţii între secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în Geneva, Kerry a declarat reporterilor că sunt “clari în ceea ce privieşte calea pe care ar trebui să meargă” pentru reimplementarea unui acord de încetare a focului şi îmbunătăţirea accesului ajutoarelor umanitare în Siria. În plus, ambele părţi au luat măsuri suplimentare pentru intensificarea cooperării militare şi schimbul de informaţii.

Kerry şi Lavrov s-au întâlnit vineri în Geneva pentru a discuta despre planurile soluţionării conflictului de peste 5 ani din ţara arabă.

“Am finalizat marea majoritate a discuţiilor tehnice ce s-au concentrat pe materializarea încetării ostilităţilor”, a susţinut Kerry.

Secretarul de stat american a declarat că diplomaţii ruşi şi americani plănuiesc să se întâlnească în Geneva în zilele următoare pentru a continua procesul de finalizare a unui acord care, speră ei, va duce la un armistiţiu de durată.

Totuşi, eşecul încheierii unui astfel de acord reflectă prăpastia care divide Washingtonul şi Moscova. În timp ce Rusia furnizează sprijin militar guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, SUA susţine grupuri rebele care doresc să îl alunge de la putere pe Assad. Decizia recentă a Turciei de a interveni militar în Siria subliniază, de asemenea, natura conflictului, aceea de război prin intermediari între puterile regionale.

Rusia a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să se separe de luptătorii săi “moderaţi” din Frontul al-Nusra, care este afiliat la gruparea Al-Qaeda. Între timp, SUA acuză Rusia că atacă în mod deliberat luptătorii susţinuţi de Occident.

Totuşi, ambii lideri şi-au exprimat optimismul în legătură cu posibilitatea unui armistiţiu. “Cred că în cel mai scurt timp vom prezenta roadele eforturilor noastre comune”, a precizat Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor