Întâlnirea Biden-Erdogan nu a calmat tensiunile SUA-Turcia. Motivul? Clericul Gulen

În contextul amplificării tensiunilor turco-americane după puciul eşuat din Turcia din luna iulie, vizita vicepreşedintelui american în Ankara nu a avut un efect puternic în vederea reducerii tensiunilor. Unul dintre motive este chestiunea extrădării din SUA a clericului musulman Gulen.
Vicepreşedintele american Joe Biden (st) şi preşedintele american Recep Tayyip Erdogan îşi strâng mâinile înaintea unei întâlniri în Ankara, Turcia, 24 august 2016.
Vicepreşedintele american Joe Biden (st) şi preşedintele american Recep Tayyip Erdogan îşi strâng mâinile înaintea unei întâlniri în Ankara, Turcia, 24 august 2016. (Captură Foto)

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit miercuri în Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, discuţia axându-se în mare parte pe puciul eşuat din Turcia şi extrădarea de către SUA a clericului musulman Fethullah Gulen.

În timpul unei conferinţe de presă organizată după întâlnirea dintre cei doi lideri, Biden i-a cerut scuze lui Erdogan pentru că nu a vizitat Turcia mai repede după tentativa de lovitură de stat din 15-16 iulie.

Dar, Biden a oferit Ankarei suportul absolut şi neabătut al Washingtonului.

În acelaşi timp, Biden a declarat că numai tribunalele, şi nu administraţia SUA, ar putea decide în privinţa cererii de extrădare a clericului exilat Gulen, pe care Erdogan îl consideră a fi responsabil pentru organizarea puciului eşuat din Turcia.

“Experţii noştri americani se află la sol, aici în Ankara, se întâlnesc cu oamenii dumneavoastră, colaborează îndeaproape cu omologii lor turci, pentru a evalua şi a aduna materiale legate de cererea turcă pentru extrădarea lui Gulen”, a declarat Biden, la conferinţa de presă, la care a participat şi Erdogan.

Erdogan a cerut ca Gulen să fie plasat în custodia autorităţilor. “Dorim să amintim Statelor Unite că în acordul nostru de extrădare sunt incluşi paşi cum este şi detenţia”, a precizat preşedintele turc la conferinţa de presă.

În acelaşi timp, Biden a negat că puciştii ar fi primit vreun sprijin din partea SUA, o ipoteză avansată de unii oficiali turci, aceştia sugerând că Washingtonul ar fi avut o posibilă contribuţie la tentativa de schimbare prin forţă a regimului Erdogan. Mai mult, unii oficiali turci au declarat că administraţia SUA ar fi ştiut din timp de planul puciştilor.

Tot miercuri, Turcia a lansat o ofensivă puternică asupra jihadiştilor Daesh şi a luptătorilor kurzi din Siria.

“Fie că este Daesh sau PKK sau PYD sau YPG sau DHKPC sau Nusra sau Al Shabab, în viziunea noastră toate sunt organizaţii teroriste... Nu există organizaţii teroriste bune sau rele. Nu putem face distincţie între organizaţii teroriste bune sau rele. Ei sunt cu toţii terorişti şi sunt răi”, a declarat Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe