Războiul din Siria: Raidurile ruseşti de la baza iraniană au încetat pentru moment

La doar o săptămână după ce a lansat atacuri aeriene de la o bază din Iran, Rusiei i s-a suspendat pentru moment accesul la acea bază şi şi-a retras avioanele din Iran.
Avioane militare ruseşti la o bază aeriană din Iran, august 2016.
Avioane militare ruseşti la o bază aeriană din Iran, august 2016. (Captură Foto)

Iranul a declarat că Rusia nu mai foloseşte una dintre bazele sale aeriene pentru a lansa atacuri asupra unor ţinte din Siria, dar SUA a susţinut că nu este clar dacă utilizarea bazei de către ruşi a încetat cu adevărat.

“A fost o misiune specifică şi autorizată şi pentru moment s-a încheiat”, a declarat luni Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, reporterilor în Teheran.

Ghasemi a lăsat deschisă posibilitatea ca Rusia să folosească baza de lângă Hamedan în viitor, susţinând că acest lucru va depinde de “situaţia din regiune şi conform permisiunii noastre”.

Levan Dzhagarian, ambasadorul Rusiei în Teheran, a declarat că toate avioanele ruseşti au părăsit baza Nojeh de lângă Hamedan, dar a adăugat că s-ar putea ca Moscova să folosească din nou acea bază în viitor.

“Nu există niciun motiv de îngrijorare. Dacă liderii ţărilor noastre consideră că este necesar şi ajung la acorduri specifice, atunci ce fel de probleme ar putea exista?” a declarat luni Dzhagarian pentru agenţia rusă de ştiri Interfax.

Iranul şi Rusia sunt susţinători de bază ai preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.