Kerry: Diplomaţii au căzut de acord asupra încetării ostilităţilor siriene pentru o săptămână
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au anunţat vineri dimineaţă că a fost semnat un acord la München, mărind speranţele că acest progres diplomatic va permite accesul ajutoarelor umanitare pentru civilii sirieni şi ar putea duce la o pauză privind conflictele armate.
În cadrul unei înţelegeri pe care Kerry a descris-o “ambiţioasă”, SUA şi Rusia, împreună cu alte peste 12 puteri mondiale, au căzut de acord în ceea ce priveşte “încetarea ostilităţilor” în termen de o săptămână, precum şi accelerarea şi extinderea operaţiunilor de livrare de ajutoare umanitare în zonele asediate atât de regimul sirian cât şi de forţele rebele.
Acum, testul constă în implementarea unui acord de pe hârtie în realitatea de la sol, a precizat secretarul de stat american, conform Deutsche Welle.
Discutând cu Lavrov şi delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, Kerry a mai precizat că toate ţările implicate în negocieri au căzut de acord că discuţiile dintre regim şi opoziţie trebuie să fie relansate cât mai curând posibil.
Discuţiile pentru pacea siriană s-au prăbuşit la scurt timp după lansarea lor, la începutul săptămânii, trecute din cauza condiţiilor prealabile stabilite de opoziţie, care includ încetarea bombardamentelor ruseşti, accesul ajutoarelor umanitare în regiune şi eliberarea prizonierilor.
De la suspendarea acelor discuţii, forţele regimului sirian susţinute de loviturile aeriene ruseşti au obţinut câştiguri semnificative pe câmpul de luptă din oraşul Alep şi în partea rurală nordică a ţării.
Ministrul rus de Externe a declarat că opoziţia siriană nu a fost constructivă şi că nu ar trebui să existe niciun fel de precondiţii pentru relansarea discuţiilor cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad.
El a adăugat că la acele discuţii ar trebui să participe un spectru larg din sânul opoziţiei siriene. Anterior, Rusia a criticat excluderea de la discuţiile pentru pace a unor grupuri din opoziţie şi a kurzilor.
Rusia şi Siria au fost, de asemenea, nemulţumite de prezenţa la acele discuţii a unor grupuri rebele susţinute de Arabia Saudită şi Turcia, pe care le consideră că fiind teroriste. Chestiunea legată de cine este sau nu terorist – pe lângă grupul Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, afiliat la grupul Al-Qaeda – rămâne nerezolvată.
Lavrov a precizat că sprijinul aerian rusesc pentru regimul sirian va continua împotriva grupurilor teroriste.
Prezent la întâlnirea de la München a fost şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care a declarat că adevăratul test al acordului pentru suspendarea violenţelor din Siria va avea loc în următoarele câteva zile.
“Vom putea vedea doar în câteva zile dacă acest acord este un progres”, a precizat oficialul german.