John Kerry face eforturi de ultim moment pentru a evita invazia saudită/iraniană în Siria

Războiul din Siria pare să fi ajuns la un punct de cotitură, după ce forţele guvernului sirian, susţinute de Rusia, Iran şi Hezbollah, au strâns laţul împotriva opoziţiei. În acelaşi timp, Arabia Saudită şi alte câteva state din Golf plănuiesc o intervenţie militară terestră pentru a susţine rebelii sirieni.
John Kerry
John Kerry (Getty Images)

John Kerry se va întâlni astăzi la München cu Serghei Lavrov şi cu alţi omologi din Europa şi Orientul Mijlociu pentru a revitaliza discuţiile pentru pacea siriană, discuţii care au fost suspendate săptămâna trecută după ce a avut loc un atac aerian rusesc intens asupra poziţiilor rebele din Alep.

Practic vorbind, rebelii sunt înconjuraţi. Iniţial, s-a părut că opoziţia “moderată” ar putea fi capabilă să facă faţă ruşilor şi iranienilor cu ajutorul armelor şi altor provizii oferite de SUA, Turcia şi Arabia Saudită. Acele speranţe s-au redus în ultimele două săptămâni, când Hezbollah a avansat în Alep şi în cele din urmă a încercuit oraşul, blocând accesul rebelilor la principalele linii de aprovizionare şi declanşând un exod civil în masă.

Discuţiile din capitala bavareză au loc, poate, în cel mai crucial punct de până acum al conflictului sirian. În condiţiile în care opoziţia este împinsă în corzi, este un moment critic pentru Riad, Ankara, Doha şi Emiratele Arabe Unite. Ori monarhiile din Golf trimit trupe terestre pentru a susţine rebelii, ori Hezbollah sau Gărzile Revoluţionare iraniene îi vor anihila pe rebeli în câteva săptămâni – sau chiar zile.

Bineînţeles, susţinătorii suniţi ai opoziţiei siriene nu pot spune cu exactitate că vor intra în Siria pentru a lupta cu Iranul şi Rusia. Orice incursiune terestră va fi justificată de nevoia nimicirii grupului terorist Statului Islamic, chiar dacă prezenţa militanţilor jihadişti în Alep este mai puţin pronunţată decât în alte centre urbane asediate, precum Raqqa sau Deir ez-Zor. Într-adevăr, efortul este atât de transparent încât până şi mass media a fost forţată să recunoască acest lucru.

Conform Financial Times, Arabia Saudită intenţionează să trimită trupe terestre, împreună cu aliaţii regionali, inclusiv Turcia, cu scopul de a crea o zonă sigură în Siria. Acest efort de ultimă oră urmăreşte să menţină în viaţă o rebeliune aflată în pragul prăbuşirii, în condiţiile în care ofensiva desfăşurată de forţele regimului sirian, cu ajutorul ruşilor, învăluie nordul provinciei Alep.

Deşi oficialii occidentali au declarat că planurile nu sunt credibile, ele indică faptul că mulţi dintre susţinătorii opoziţiei siriene încep să prevadă un rezultat tot mai sumbru în acest război. Două surse familiare cu planurile saudite au declarat ziarului Financial Times că oficiali de rang înalt din Golf se află în Riad pentru a discuta cu oficiali turci opţiunile pentru desfăşurarea de trupe terestre în interiorul Siriei.

Oraşul Alep, fostul centru de afaceri al Siriei, este ultimul centru urban semnificativ controlat de rebeli. Zona sa rurală, la graniţa nordică cu Turcia, reprezintă colacul lor de salvare.

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, întărite de miliţiile şiite finanţate de Iran şi atacurile aeriene ruseşti au avansat săptămâna trecută în teritoriul ocupat de opoziţie în zona rurală nordică din Alep. Violenţele au forţat mii de oameni să fugă, amplificând o criză umanitară deja complexă.

În mod public, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain fac apel pentru trimiterea de trupe terestre ca parte a coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva Statului Islamic. Acest lucru are loc după ce Washingtonul a criticat ţările arabe pentru că nu fac mai mult în lupta împotriva jihadiştilor. Dar observatorii regionali susţin că aceste mişcări sunt o acoperire pentru o intervenţie terestră în vederea susţinerii rebelilor sirieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe