Turcia învinuieşte SUA pentru “marea de sânge” din regiune

După ce SUA a refuzat să eticheteze partidul kurd sirian PYD drept o organizaţie teroristă, preşedintele turc a lansat un val de critici la adresa poziţiei Washingtonului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat Washingtonul pentru că nu recunoaşte Uniunea Democratică Kurdă (PYD) din Siria ca o organizaţie extremistă.

Anul trecut, loviturile aeriene conduse de SUA au ajutat aripa militară a partidului kurd PYD – cunoscută sub numele de YPG – în lupta lor împotriva Statului Islamic în oraşul de graniţă Kobane.

Erdogan a întrebat SUA: “Cum putem să avem încredere în voi? Cine vă sunt partenerii? Noi sau teroriştii din Kobane?”

Preşedintele turc a adăugat: “Oh, America. Nu trebuie să ne spuneţi despre organizaţiile PKK, PYD sau YPG. Le ştim foarte bine. Cunoaştem Statul Islamic şi cunoaştem acele grupuri. Nu aţi desluşit prea bine natura lor înainte şi din acest motiv regiunea este o mare de sânge.”

Erdogan a mai precizat că incapacitatea Washingtonului de a înţelege punctul de vedere al Ankarei în ceea ce priveşte PYD a creat o problemă de securitate internă pentru Turcia.

Ankara consideră partidul PYD – şi prin urmare şi aripa sa militară YPG – o organizaţie teroristă datorită afilierilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Acesta din urmă este considerat de NATO şi Uniunea Europeană drept o organizaţie teroristă în Turcia.

PKK a desfăşurat o luptă violentă timp de 3 decenii pentru crearea unui stat autonom al kurzilor în sud-estul Turciei.

Cel mai recent, o persoană a murit după ce, în Diyarbakir, un protest împotriva acţiunilor guvernului turc în regiune a devenit violent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe